Traže ponavljanje postupka zbog trovanja u Čanju: Djeci su prekršena ustavna prava

Pravosnažnom odlukom crnogorskih sudova Gvozdenović je oslobođen optužbi za trovanje djece zbog zastare gonjenja...
73 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Vijesti
Ustavni sud, Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.02.2018. 19:09h

Četvoro roditelja djece koja su se otrovala u Čanju prije šest godina podnijeli su ustavnu žalbu i tražili ponavljanje krivičnog postupka protiv Vasilija Gvozdenovića i njegove firme, zbog trovanja njihove djece.

Pravosnažnom odlukom crnogorskih sudova Gvozdenović je oslobođen optužbi zbog zastare.

Željko i Tatjana Sekulović i Srđan i Jela Kovačević su se obratili Ustavnom sudu navodeći da nijesu ispoštovana zagarantovana prava njihove djece propisana Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Evropskom konvencijom o pravima djeteta...

U ustavnoj žalbi se, između ostalog, navodi da je djeci u krivičnom postupku povrijeđeno pravo na pravično suđenje, pravo na djelotvorni pravni lijek, pravo djeteta da bude saslušano u prisustvu roditelja, stručnih lica-socijalnog radnika, psihologa, pedagoga (organa starateljstva), branioca...

Dodaje se i da država nije preduzela sve odgovarajuće mjere da osigura zaštitu djeteta od svih oblika diskriminacije, kao i nepostupanje države da u svim akcijama u vezi s djecom, najbolji interesi djeteta budu od prvenstvenog značaja kao i hitnost postupka kada su djeca u pitanju.

Pominje se i nepostupanje države da dijete posebno dobije priliku da bude saslušano u bilo kakvom sudskom ili upravnom postupku, kao i nepreduzimanje svih zakonskih, upravnih, društvenih i obrazovnih mjera da bi se dijete zaštitilo od svih oblika mentalnog nasilja, zanemarivanja ili nemarnog postupka.

Vrhovno državno tužilaštvo je u decembru prošle godine odbilo preispitivanje presude, kojom je Gvozdenović zbog zastare oslobođen optužbi za trovanje djece.

U Tužilaštvu su ocijenili da je Viši sud pravilno presudio, te da nema osnova za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

Posljednjom presudom Višeg suda odbijena je optužba protiv Gvozdenovića zbog zastare i preinačena presuda barskog Osnovnog suda, pred kojom je on uslovno osuđen.

Za razliku od prethodnog puta, kada je upravo Viši sud rekao da do zastare nije došlo jer se radi o maloljetnicima, ovog puta isti sud drugačije tumači zakon, pa je odlučio da je postupak ipak zastario.

Vijeće sudija Višeg suda u kojem su bili Boris Savić, Miljana Pavlićević i Radomir Ivanović ovog puta su zaključili da apsolutna zastarjelost u ovom slučaju svakako nastupa četiri godine od izvršenja djela.

Drugo vijeće istog suda je ranije ukinulo prvostepenu presudu kada je isticano da u postupku, u kome su maloljetnici oštećena lica, ne može teći rok za zastaru sve do njihovog punoljetstva.

Tada su sudili Milenka Žižić, Miroslav Bašović i Dragica Vuković.

Nakon toga je sutkinja barskog Osnovnog suda Tamara Spasojević odlučila da Gvozdenović neće robijati 30 dana, ukoliko u sljedećih godinu dana ne počini novo krivično djelo.Istom presudom sutkinja je i firmu "Kompani", u okviru koje posluje vila "Lara", osudila uslovno na novčanu kaznu od 2.000 eura, koju neće platiti ukoliko u sljedeće dvije godine ne počine novo krivično djelo. I ova sutkinja je, tada suprotno stavu Osnovnog tužilaštva, ocijenila da je djelo učinjeno iz nehata.

U postupku utvrđeno da je voda u vili Lara bila neispravna

U krivičnom postupku je utvrđeno da je voda bila neispravna.

Gvozdenoviću se sudilo za proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, jer je, prema optužnom predlogu, u maju 2011. godine stavio u promet neispravnu vodu, škodljivu za zdravlje ljudi, usljed čega je došlo do trovanja djece koja su se nalazila na rekreativnoj nastavi u Čanju.

Prethodna sutkinja koja je sudila u postupku Aleksandra Leković u međuvremenu je podnijela ostavku. Ona je bila četvrta postupajuća sutkinja u višegodišnjem procesu.

Leković je u prvoj presudi, koju je ukinuo Viši sud, oslobodila Gvozdenovića optužbi zbog zastare postupka. Ona mu je prekvalifikovala umišljajno krivično djelo u djelo iz nehata i konstatovala da je došlo do zastare.

Bonus video: