Zbirka "Vertigo" Krsta Vukovića predstavljena u Budvi

Profesor književnosti Radoman Čečović smatra da u masi objavljenog, nominovanog... predstavlja senzaciju kada se naiđe na smislen i artikulisan umjetnički tekst
84 pregleda 1 komentar(a)
Vertigo, Krsto Vuković, Foto: Vuk Lajović
Vertigo, Krsto Vuković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.02.2018. 16:20h

Narodna biblioteka Budve predstavila je novu knjigu iz svoje edicije - poetsku zbirku „Vertigo“ Krsta Vukovića. Magistrica opšte književnosti i teorije književnosti Natalija Đaletić je istakla da uvodna pjesma 'Igra' otvara zbirku, te da je programska i da anticipira tematiku knjige „i poziva na svojevrsni pakt sa čitaocem, na jednom, odnosno, sa samim sobom, na drugom nivou. Čini se da pjesnik egzistenciju vidi kаo igru, ali iz jedne pozicije kadа su mnoge igre odigrаne...”.

Profesor književnosti Radoman Čečović smatra da u masi objavljenog, nominovanog... predstavlja senzaciju kada se naiđe na smislen i artikulisan umjetnički tekst. Mišljenja je da svih sedam cjelina zbirke “Vertigo” ispisuju poemu o svijetu i čovjeku koji promišlja o svijetu:

„Igra može da počne, u čitanju, koje nikada nije samo puko sricanje poznatih grafema, nego i odgonetanje sebe. Zato ćemo se u ovom interpretativnom smjelcu pozabaviti samo nekim od pomenutih ideologema: slobodom, igrom...”.

U ime izdavača Stanka Stanojević je istakla da je jedini princip kojim se rukovodi biblioteka prilikom odabira djela za štampanje upravo umjetnički kvalitet i vrijednost štiva što je izdavač prepoznao u Vukovićevom Vertigu.

Ističući zadovoljstvo objavljenom knjigom kao i promocijom, Vuković je kazaoda je u u nazivu zbirke Vrtoglavica, ali da ima još značenja, jedno od njih je i vrtlog, a može se i transferisati prema vrtu, tako da je i to na nivou i na fonu slobode, u ovom slučaju i autorske ali i čitalačke.

Bonus video: