Državljanin Kosova organizovao prevoz azilanata u Italiju?

Sumnja da je V.N. (21) iz Peći, nastanjen u Budvi, svojim radnjama doveo u opasnost živote lica koji su usljed potapanja čamca mogli izgubiti živote
69 pregleda 2 komentar(a)
Erika, Foto: Slavica Kosić
Erika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.02.2018. 13:28h

Državljanin Kosova V.N. (21) uhapšen je zbog sumnje da je organizovao krijumčarenja 17 migranata preko Jadranskog mora u Italiju.

"Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i CB Budva su, 07.02.2018. godine, lišili slobode V.N. zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Uprava pomorske sigurnosti je podsjećamo, 30.01.2018 godine primila poziv od strane posade italijanskog broda "Erica" radi asistencije jer se na brodu nalaze lica kojima prijeti opasnost od potapanja. Nakon preuzimanja lica na udaljenosti oko 26 nautičkih milja od obale van teritorijalnih voda Crne Gore, članovi posade broda "Erica" su po prethodnom odobrenju oko 10,00 časova uplovili u Luku Zelenika – Herceg Novi. Službenici Sektora granične policije su odmah reagovali i izvršli prihvat lica", saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije podsjećaju da su migranti u proceduri traženja azila u Crnoj Gori.

"Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Grupa za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija, su u sadejstvu sa Sektorom granične policije kao i CB Herceg Novi, CB Budva i OB Tivat preduzimali intezivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavana predmetnog događaja kojom prilikom se došlo do sumnje da je V.N. izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. On je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio na način što je radi sticanja novčane dobiti organizovao nabavljanje čamca i neophodne opreme za plovidbu (pojasevi za spasavanje, vesla, kompas itd), a zatim organizovao prevoz lica kao i određivanje lokacije, plaža "Jaz" Budva, sa koje je grupa po instrukcijama osumnjičenog isplovila 29.01.2018. godine prema vodama Italije", navode iz policije.

Sumnja da je V.N. iz Peći, nastanjen u Budvi, svojim radnjama doveo u opasnost živote ovih lica koji su usljed potapanja čamca mogli izgubiti živote "sobzirom da je organizovao krijumčarenje i omogućio isplovljavanje čamcem koji nije adekvatan za plovidbu tolikog broja lica".

O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je naložio da V.N. liši slobode i da mu se privede uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.