Tražiće kontrolno saslušanje odgovornih za stanje u Narodnom muzeju

Bogdanović i Borozan se saglasili da je problem sa kojim se Muzej suočava višedecenijski, i da se njegovom rješavanju mora pristupiti odgovorno i sistematično, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna odgovornost
72 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović,Vjera Borozan, Foto: Mku.gov.me
Aleksandar Bogdanović,Vjera Borozan, Foto: Mku.gov.me
Ažurirano: 07.02.2018. 10:41h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović najavio je da će, na osnovu preliminarnog nalaza Državne komisije, zatražiti kontrolno saslušanje svih odgovornih za stanje u Narodnom muzeju Crne Gore, i poručio da niko ne smije biti aboliran u tom postupku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bogdanović je posjetio Narodni muzej, gdje je sa direktoriciom Vjerom Borozan i njenim saradnicima razgovarao o pitanjima važnim za unapređenje rada glavne muzejske institucije u Crnoj Gori.

Borozan je upoznala Bogdanovića sa postupkom revizije muzejske dokumentacije i muzejskih materijala koja je u toku, i istakla da će tek nakon završenog postupka imati pravo stanje stvari u Muzeju koje će moći predstaviti javnosti.

"Bogdanović je naglasio značaj rješavanja dugogodišnjeg problema nestalih muzejskih predmeta i podsjetio da je Vlada formirala Državnu komisiju sa zadatkom da vrši nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije Narodnog muzeja, i utvrdi stanje i broj pokretnih kulturnih dobara i muzejskih predmeta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bogdanović naglasio da će Državna komisija, u saradnji sa Narodnim muzejom, utvrditi listu muzejskih predmeta koji nedostaju, a koja će biti procesuirana Ministarstvu unutrašnjih poslova na dalje postupanje.

Sagovornici su se saglasili da je problem sa kojim se Muzej suočava višedecenijski, i da se njegovom rješavanju mora pristupiti odgovorno i sistematično, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna odgovornost.

"Bogdanović je saopštio da niko ne smije biti aboliran u ovom postupku i da će inicirati i zatražiti kontrolno saslušanje svih odgovornih subjekata, a na osnovu preliminarnog nalaza Državne komisije“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi i o projektima koje će Narodni muzej realizovati tokom ove godine.

Borozan je navela da su sve jedinice Muzeja planirale dinamične programe za ovu godinu, a podrška Ministarstva kulture, uz opredijeljeni budžet olakšava njihovu realizaciju.

Na sastanku je istaknuto da je Ministarstvo kulture je, za ovu godinu, Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara, opredijelilo oko 182 hiljade EUR za porojekte Narodnog muzeja.

"Sagovornici su posebno istakli značaj arheoloških istraživanja koje Narodni muzej sprovodi na arheološkim lokalitetima Crvena stijena i Srednjevjekovni grad Svač, i naveli kako su ova dva projekta od izuzetne važnosti zaupoznavanje sa kulturnom baštinom Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Borozan je, kako se navodi, upoznala Bogdanovića i sa infrastrukturnim problemima sa kojima se rukovodstvo Muzeja suočava, i tom prilikom je posebno istakla stanje u depoima.

"Zaključeno je da će Narodni muzej u saradnji sa Ministarstvom u narednim mjesecima definisati prioritete, planirati naredne aktivnosti i tražiti mogućnosti za obezbjeđivanje dodatnih sredstava za navedene namjene“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: