“Krvavi Balkan” za 15.000 eura

Slika je inspirisana fotografijom susreta u Dalju i Linčom
0 komentar(a)
Krvavi Balkan
Krvavi Balkan
Ažurirano: 06.02.2018. 08:51h

Srpski umjetnik Vladislav Šćepanović slika provokativna djela, neke su njegove izložbe i zabranjivane. Bio je jedan od predstavnika Srbije na posljednjem, 57. Venecijanskom bijenalu gdje je njegov nastup pozitivno popratila i međunarodna štampa. Vanredni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a neko je vrijeme bio i na čelu beogradskog Muzeja savremene umetnosti. Trenutno samostalno izlaže u Hjustonu.

Neposredan povod za razgovor za zagrebački “Jutarnji list” je jedna od njegovih novijih slika: susret predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Slika je inspirisana fotografijom susreta političara u Dalju, ali i Dejvidom Linčom.

“Odlučio sam, prije nove, pogledati starije sezone ‘Tvin Piksa’. Reditelja Dejvida Linča i inače smatram vrlo inspirativnim i neki njegovi filmovi uticali su na neke moje ranije slike. Tada sam došao na ideju da atmosferu iz serije prebacim na naše balkansko područje. Jednostavno se slika u kojoj se Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić sastaju u mračnoj loži Tvin Piksa jedan dan pojavila u mojim mislima. Smatram da situacija koju sam predstavio simbolizira iracionalnost naših odnosa, a akteri su poput praznih ljuštura koje u stvarnosti ne postoje. Simboliziraju iracionalnu mržnju, ljubav, bilo šta što se u njih može upisati u cilju svakodnevne politike. Dok tonemo u iracionalnostima, nismo u stanju da prepoznamo realne ciljeve i da gradimo budućnost na racionalnim osnovama, oslobođeni tereta ludila koje naša regija nosi, što simbolizira i ova loža iz Tvin Piksa u kojem se Vučić i Kolinda sastaju”.

Sliku koju je nazvao “Krvavi Balkan” nudi na web stranici Saatchi Art po cijeni od 15 hiljada dolara.

Bonus video: