Slovinićev izbor iz retrospektive: Večeras otvaranje izložbe u Podgorici

Izložbu prati monografija o umjetniku u izdanju Narodnog muzeja, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada
84 pregleda 1 komentar(a)
Slobodan Bobo Slovinić, Slobodan Slovinić, Foto: RTV Budva
Slobodan Bobo Slovinić, Slobodan Slovinić, Foto: RTV Budva
Ažurirano: 06.02.2018. 08:33h

Izložba Slobodana - Boba Slovinića pod nazivom “Izbor iz retrospektive” biće otvorena večeras u Modernoj galeriji u Podgorici, u 20 časova. Na izložbi će biti prezentovano 90 djela iz 22 ciklusa bogatog, više d ecenijskog opusa umjetnika, i to iz od ranih šezdesetih godina pa do danas.

Izložbu prati monografija o umjetniku u izdanju Narodnog muzeja, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada. U monografiji se nalaze tekstovi istoričarki umjetnosti dr Irine Subotić i Ljiljane Zeković, koja je njen urednik.

Izložbu, koja će biti dostupna publici u Podgorici do 28. februara, otvoriće rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić. Ona je u uvodnom tekstu, između ostalog, zapisala:

„Zastupljeni su radovi iz cjelokupnog autorovog opusa: od najranijih crteža u kojima se iščitava traženje umjetničkog puta i definisanje vlastite likovne estetike do najnovijih likovnih ostvarenja s posebnim naglaskom na umjetnikovu reakciju na aktuelne društvene probleme poput globalizacije, devastacije prostora i ekološka pitanja”, piše Duletić.

Umjetnikov rukopis je taj koji povezuje sve različite medije, a u njemu se vodi stalna borba između emocionalnog i racionalnog, kaže Duletić.

“Njihov ponekad buran dijalog dovodi do toga da su u pojedinim plastičkim konceptima više naglašene strast i osjećajnost, dok su u drugima one u skladu sa racionalnim promišljanjem, pa čak ponekad i njemu potčinjene. Takođe, vodi se i stalni dijalog između figuracije i apstrakcije”, bilježi ona.

Bonus video: