STIGLO U VIŠI SUD

Slučaj "Carine": Optužen Miomir Mugoša

Mugoša se sumnjiči da je oštetio budžet za više miliona eura
764 pregleda 104 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.02.2018. 15:48h

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša optužen je za zloupotrebu službenog položaja u slučaju "Carine".

Optužnica protiv Mugoše je stigla u Viši sud, koji će odlučiti o njenom potvrđivanju. Mugoša je jedini optuženi u ovom slučaju.

Mugoša se sumnjiči da je oštetio budžet za više miliona eura.

Na čelu Glavnog grada bio je od 1999. do 2014. godine.

Sredinom 2007. godine Glavni grad je raspisao javno nadmetanje za parcelu od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu. Najbolju ponudu, od preko 13 miliona eura, dale su "Carine". Nakon što je prihvaćena ponuda "Carina", iz ove kompanije obavijestili su Glavni grad da odustaju od kupovine, da bi samo par nedjelja kasnije podnijeli zahtjev za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom. To su opravdali time da žele da kompletiraju manju parcelu, kupljenu 2002. godine, sa većom.

Mugoša je, mjesec kasnije, prihvatio zahtjev Popovića i prodao mu gradsko zemljište za dva i po miliona eura (165 eura po kvadratu). Cijena, koju je Popović ponudio na javnom nadmetanju, tako je oborena za skoro 11 miliona eura.

Ovaj ugovor je proglašen ništavnim odlukom Osnovnog suda, koju je potvrdio Vrhovni sud, 2010. godine, a na osnovu žalbe drugoplasiranog na javnom nadmetanju, Veselina Šofranca.

Uprkos tome, Mugoša, mimo znanja Skupštine Glavnog grada, u oktobru 2011. godine, ponovo donosi istu odluku kojom se zemljište ustupa “Carinama” za dva i po miliona eura. Na cijenu ne utiče to što je, nakon prvog ugovora s "Carinama", promijenjena i planska dokumentacija pa se na lokaciji predviđenoj za skladišta i servise, omogućava izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je tri krivične prijave protiv Mugoše zbog nezakonite prodaje gradskog zemljišta kompaniji "Carine".

Posljednju krivičnu prijavu MANS je podnio 2012. godine protiv Mugoše zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i primio mito. Prijavu su podnijeli i protiv vlasnika "Carina" Čedomira Popovića zbog sumnje da je dao mito. I Demokrate su podnijele tužilaštvu prijavu zbog ovog slučaja.

Demokrate su izračunale da je Glavni grad ušao u partnerstvo s privatnim investitorom kao vlasnik zemljišta dobio bi u stambeno-poslovnom objektu od 72.238 metara kvadratnih, najmanje 20.000 kvadrata. Kako je minimalna prosječna cijena novoizgrađenog kvadrata u Podgorici 1.000 eura, Glavni grad je samo u ovom poslu oštećen za najmanje 20 miliona eura, po računici Demokrata.