Istraživanje utvrdilo povezanost migrene sa srčanim oboljenjima

"Studijom je utvrđeno da migrenu treba smatrati snažnim i najčešćim uzrokom srčanih bolesti prvenstvno kod žena, a onda i kod muškaraca. Razlog tome je visok procent smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti kod osoba sa migrenom"
53 pregleda 2 komentar(a)
glavobolja, migrena, Foto: Shutterstock
glavobolja, migrena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2018. 10:26h

Rezultati dugogodišnjeg istraživanja u kome je učestvovalo više od pola miliona ljudi, ukazuju da bi kod onih koji pate od migrena, to mogao da bude znak problema sa srcem.

U studiji, objavljenoj u časopisu British Medical Journal, navodi se da ti problemi mogu da prouzrokuju srčani i moždani udar, krvne ugruške i nepravilan rad srca.

Opsežna studija pokazuje da je migrena povezana sa kardiovaskularnim bolestima, kao i da je to najčešći uzrok smrti osoba koje tokom života pate od migrene. Danski i američki naučnici istraživanje su sproveli u periodu od 1995. do 2013. godine.

Više od 500.000 osoba nije imalo problema sa migrenom, dok je ona zabilježena kod 51.000 pacijenata. Istraživanje je pokazalo da žene imaju najviše problema sa migrenom, njih oko 70 odsto, kao i da prosječno starosno doba u kome se ona javlja 35 godina, prenosi Klix.

"Studijom je utvrđeno da migrenu treba smatrati snažnim i najčešćim uzrokom srčanih bolesti prvenstvno kod žena, a onda i kod muškaraca. Razlog tome je visok procent smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti kod osoba sa migrenom", rekli su naučnici.

Međutim, s obzirom na to da se istraživanje većinom zasnivalo na posmatranju, još nisu utvrđeni tačni uzroci i povezanost ove dvije bolesti.

Migrena ima teže simptome od obične glavobolje i izuzetno jak bol. Redovno je propraćena mučninom, povraćanjem, iscrpljenošću organizma i osjetljivošću na svjetlost i buku. Njeno trajanje je indvidualno, kod nekih ljudi bol prođe za nekoliko sati, dok kod drugih može da se zadrži i po tri dana, prenosi B92.

Bonus video: