Nikšić: U znaku pola vijeka KZ "Vladimir Mijušković“

Direktor KZ, Dušan Govedarica istakao je istorijat zajednice koja je objavila više od 600 naslova, bila suorganizator Nikšićkih književnih susreta, ustanovila prestižne nagrade...
140 pregleda 2 komentar(a)
Nikšićka kulturna scena, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićka kulturna scena, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.02.2018. 08:22h

Četvorogodišnji projekat Ministarstva kulture, Program podrške razvoju kulture u Nikšiću okončan je, a lokalne institucije grada pod Trebjesom, kako je rečeno na konferenciji za novinare, nastavljaju sa realizacijom programa pod nazivom „Nikšićka kulturna scena“.

Tokom februara biće prikazano 16 sadržaja, a pola vijeka Književne zajednice (KZ) „Vladimir Mijušković“ je nešto što će obilježiti repertoar ovog mjeseca.

Direktor KZ Dušan Govedarica podsjetio je na istorijat zajednice koja je za pet decenija postojanja objavila preko 600 naslova a koju su osnovali mladi pisci, srednjoškolci Tehničke škole i Gimnazije i studenti Pedagoške akademije.

“Zajednica je bila suorganizator prvih Nikšićkih književnih susreta, ustanovila prestižne nagrade ‘Zaloga’ i ‘Vito Nikolić’, a za mlade pjesnike ‘Spasoje Pajo Blagojević’ i ‘Radule Damjanović’, organizator programa ‘S pjesnikom u ponoć’ ‘Auto(R) na korzu’ kao i tri ljetnja sajma knjiga na Trgu Slobode”, kazao je Govedarica dodajući da su u zadnje vrijeme uspjeli da animiraraju ljude pa se nada da će Nikšiću vratiti naziv „grad pisaca“ jer je on to, kako je istakao, uvijek i bio.

Za jubilej je planiran okrugli sto i veče na kojoj će pored članova KZ nastupiti i gosti.

Zamjenica direktorice baletske škole „Princeza Ksenija“, Ana Halas, kazala je da su pripremili novi balet, „Pepeljugu“, koju će izvesti na rođendan Nikšićkog pozorišta, 16. februara.

„Uz veliki ansambl baletske škole ‘Princeza Ksenija’ i soliste škole iz tri grada nastupiće i solisti iz pekinške Akademije igre. Očekujemo da će nikšićka publika uživati u ovom novom spektaklu“, kazala je Halas.

Februarski repertoar otvorila je izložba slika Aldemara Ibrahimovića, a prema riječima Kristine Radović publika će imati priliku da odgleda filmove “Kazablanka” i “Mostovi okruga Madison”, kao i predstavu Egona Savina “Ženidba”. Pored tribina i poetskih večeri biće promovisane knjige “Sofija i čarobna bašta” Tatjane Kuljače, “Sula Radov, evropski racionalizam i crnogorsko običajno pravo” dr Čedomira Bogićevića i ilustrovana bajka “Vrtuljak” Nikolete Petrović Kovač. Prema riječima Radović planirana je i promocija zbornika mr Vukote Vukotića “Internacija stanovništva Crne Gore 1916-1918. godine”, koncert harmonikaša Predraga Kostovića, a februarski repertoar završiće predavanje posvećeno stogodišnjici pogibije Dragovoljića i Lukovaca.

Potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević kazala je da je 2018. godina jubileja i da će svi oni biti obilježeni adekvatnim programskim sadržajima - 120. godina “Zahumlja”, sedam decenija Muzičke škole “Dara Čokorilo”, pola vijeka KZ “Vladimir Mijušković”, 160. godina od bitke na Grahovcu.

“Borićemo se da kvantitetom to bude na nivou onoga što smo naučili publiku iz prethodnog perioda, a kvalitetom da bude što kvalitetnije, sadržajnije, obimnije, i da u svakom smislu naša vrlo zahtjevna publika i u narednom periodu bude ispoštovana u maksimalnoj mjeri”, poručila je Nikčevićeva.

Za četiri godine realizovano više od 1.100 programa u Nikšiću

Potpredsjednica Opštine je podsjetila da je tokom Programa podrške razvoju kulture realizovano preko 1.100 događaja i tako “pripremljen teren“ da danas lokalne institucije kulture „samostalnije krenu u neku drugu fazu“. Kazala je da resorno ministarstvo i Vlada nastavljaju sa pružanjem podrške, ali kroz drugačiji koncept.

“Brojni programi i projekti koje pripremamo ovih dana predmet su apliciranja ka Ministarstvu kulture, a nagoviješten je jedan koncept kulturne scene mladih. To su sadržaji koji su primarno namijenjeni mladima, kao i sadržaji koje će i sami mladi autori kreirati. Ovih dana imaćemo na stolu jedan takav projekat“, kazala je Nikčevićeva.

U toku je izrada konzervatorskog projekta za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, a Nikčevićeva je kazala da se nada da će ove godine početi i radovi.

Bonus video: