Klubovima i savezima oko četiri miliona, stipendije za najperspektivnije

Janović je najavio da će preostalih 40 odsto budžeta, usmjeriti na premije i nagrade za najbolje crnogorske sportiste, kao i dalje unaprjeđivanje sportske infrastrukture, sa posebnim fokusom na razvoj sportske infrastrukture na sjeveru Crne Gore.
104 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 03.02.2018. 11:29h

Vlada i Ministarstvo sporta, na osnovu godišnjeg javnog konkursa, u sportske klubove i saveze uložiće oko četiri miliona EUR, saopštio je ministar sporta Nikola Janović.

On je podsjetio da je to više od prošlogodišnjeg, do tada, rekordnog ulaganja države u vrhunski sport.

Janović je najavio da će preostalih 40 odsto budžeta, usmjeriti na premije i nagrade za najbolje crnogorske sportiste, kao i dalje unaprjeđivanje sportske infrastrukture, sa posebnim fokusom na razvoj sportske infrastrukture na sjeveru Crne Gore.

On je naglasio da će novi prioritet Ministarstva sporta biti stipendije za 160 najperspektivnijih crnogorskih sportista.

Janović je saopštio da su Crnogorski olimpijski komitet (COK), Paraolimpijski komitet (POK) i nacionalni sportski savezi, na zahtjev Ministarstva sporta, dostavili spiskove najperspektivnijih sportista, za čije je stipendije ovogodišnjim konkursom ministarstvo izdvojilo 225 hiljada eura.

"Ugovori sa sportskim savezima, jasno definišu obavezu da sav novac opredijeljen za stipendije, prvi put do sada, bude direktno uplaćen sportistima i to prema prjedloženoj dinamici iz programa, a da će se pri kontroli finansijskih izvještaja provjeravati, da li je navedena obaveza realizovana shodno dostavljenom programu i ugovoru sa Ministarstvom sporta", kazao je Janović.

On je saopštio da je 3,5 miliona EUR dodijeljeno savezima, a pola miliona klubovima.

"Na konkurs konkurs za sufinansiranje programa sportskih subjekata prijavljen je 391, a Ministarstvo sporta podržalo je 292 programa. Ostali su diskvalifikovani zbog neispunjavanja zakonom utvrđenih kriterijuma konkursa i nepotpune dokumentacije", kazao je Janović.

On je precizirao da je nacionalnim i opštinskim savezima opredijeljeno blizu 3,5 miliona.

"Tradicionalno, kao i prethodne i ove godine najviše novca dobiće naši najistaknutiji klubovi i prioritetne, najreprezentativnije crnogorske sportske asocijacije i organizacije, počev od COK-a i Paraolimpijskog komiteta, pa do, Košarkaškog, Rukometnog, Vaterpolo, Odbojkaškog, Fudbalskog, Atletskog, Bokserskog, Karate i Dzudo saveza", kazao je Janović.

On je naaglasio da su se novouspostavljene procedure Ministarstva sporta u prethodnoj godini odrazile i na kvalitet ovogodišnjih prjedloženih sportskih programa.

"Iz tog razloga povećan je i broj podržanih nacionalnih i opštinskih saveza na 37, što je za 11 više u odnosu na 2017.godinu. Kokurskom za 2018. Ministarstvo sporta, podržalo je 255 sportskih klubova sa oko 550 hiljada EUR, na čije ćemo račune uplatiti 130 hiljada više nego prethodne godine što je jasan pokazatelj namjere Vlade Crne Gore i Ministarstva sporta da podržimo sve one klubove, čiji programi imaju za cilj afirmaciju sporta", rekao je Janović.

On je poručio da su strožije mjere finansijske kontrole nad trošenjem državnog novca opredijeljenog za sport rezultirale odgovornijim odnosom sportskih subjekata prema javnom novcu, kao i usmjeravanju sredstava onima kojima su opredijeljena, a to su sportisti.

"Dio klubova, tačnije njih 31, nijesu dostavili su godišnje izvještaje o namjenskom utrošku novca opredijeljenog prošlogodišnjim konkursom, zbog čega će, kako je naglasio, imati obavezu da u budžet Crne Gore vrate gotovo 50 hiljada EUR", kazao je Janović.

On je istakao je da je cilj Vlade da kroz aktivnosti Ministarstva sporta, u oblasti vrhunskog sporta, sportske infrastrukture, školskog i dječijeg klupskog sporta, obezbijedi ambijent u kojem će crnogorski sportisti nastaviti kontinuitet značajnih sportskih rezultata koji su obilježili 2017. uz jačanje njene uloge na međunarodnoj sportskoj sceni.

Janović je sa saopštio da očekuje da Zakon o sportu bude usvojen u prvoj polovini godini.

"Trenutno je zakon u sekretarijatu za zakonodavstvo. Očekujem da za mjesec bude na sjednici Vlade i nakon toga u Skupštinu", kazao je Janović.

Bonus video: