KARATE: EVROPSKO PRVENSTVO U SOČIJU

Boškoviću srebrna medalja!

Junior Omladinca u finalnom meču kategorije do 68 kilograma poražen je od Francuza Kiliana Siza.
0 komentar(a)
Bojan Bošković, Foto: Boris Pejović
Bojan Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.02.2018. 18:23h

Crnogorski karatista Bojan Bošković osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Sočiju. 

Junior Omladinca u finalnom meču kategorije do 68 kilograma poražen je od Francuza Kiliana Siza. 

Novog prvaka Evrope odlučilo je pravilo da kod neriješenog rezultata (1:1) pobjednik bude takmičar koji je prvi osvojio poen.

To je prva medalja crnogorskih karatista na šampionatu u Sočiju.

Boškoviću je osvojio drugu medalju na velikim šampionatima, nakon što je prošle godine na Svjetskom prvenstvu na Tenerifama bio zlatni u kadetskoj konkurenciji. 

Kao junior ima zlato i sa prvenstva Balkana u Herceg Novom.

Bošković je na putu do finala eliminisao Kosovara Benjamina Bajramija (1:0), Italijana Rozarija Rođerija (0:0), Čeha Jana Matejku (2:0), Belgijanca Kventina Mahudena (5:3) i u polufinalu Jovana Ćirića iz Srbije (1:0). 

"Zadovoljan sam kako sam odradio šampionat. Imao sam šest mečeva i svaki je bio izuzetno težak. Šampionat u Sočiju bilo je moje prvo veliko takmičenje u juniorskoj konkurenciji i medalja iz tog razloga dobija na težini. Medalja će mi donijeti nove bodove na WKF rang listi. Veliko hvala mojoj porodici, Karate klubu Omladinac i treneru Žarku Rakoviću i selektoru Slobodanu Vlahoviću", kazao je Bošković.

Francuski borac je bio zlatni i na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope u Sofiji, dok je na Tenerifama osvojio bronzanu medalju.

Ima i zlato u kadetskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu na Kipru 2016. godine.

Trener Omladinca, Žarko Raković kazao je Bošković nezasluženo izgubio finale, navodeći da je prema njegovom mišljenju bio mnogo bolji i aktivniji.

“Francuzu je dosuđen prvi poen u akciji, koja je po mom i mišljenju publike bila Boškovićeva. Sustigao je poen razliku, ali nije bilo dovoljno vremena. Bio je to njegov prvi nastup u juniorima i imao je izrazito teške protivnike. U drugom kolu eliminisao je vicešampiona svijeta, a u finalu protivnik mu je bio zvanični prvak Evrope. Žao mi je zbog načina na koji je izgubio, zaslužio je zlato i za mene je on prvak”, kazao je Raković.

Od ostalih crnogorskih karatista, Balša Miličković je u kategoriji do 61 kilogram na startu poražen od Finca Miska Salonena 2:1, dok je Ilija Radonjić (do 76) zaustavljen u četvrtom kolu.

Radonjić je bio slobodan u prvom kolu, u drugom je savladao Letonca Igora Lesnikova 1:0, a u trećem Andriju Marića iz Srbije 6:2.

U meču za polufinale izgubio je od Francuza Reibaka Abdeselema 2:0, koji nije uspio da se domogne finala, čime je Radonjiću zatvorio vrata repesaža.

U kategoriji do 59 kilograma Andrea Dragojević poražena je u prvom kolu od Engleskinje Šarlot Hup 8:0, koja je plasmanom u finale povukla u repesaž, gdje je izgubila od Marte Osipove iz Estonije 3:1.

Selektor Slobodan Vlahović kazao je da je osvajanjem srebrne medalje ispunjen zacrtani plan uoči šampionata.

On je naglasio da je Bošković bio dominantan u svim borbama i da je iz meča u meč bio sve bolji.

“U finalnom meču odlučile su sitnice. Da su sudije bile realnije sigurno bi pobijedio i u finalu. Ostavio je odličan utisak i nastavio kontinuitet dobrih rezultata. Treba napomenuti da mu je u Sočiju bio prvi nastup u juniorskoj konkurenciji na međunarodnoj sceni”, kazao je Vlahović.

On je pohvalio i nastup Radonjića, navodeći da je uz malo sportske sreće i on mogao do medalje.

“Odličan je bio i Radonjić, poražen je u četvrtfinalu. Malo sportske sreće falilo mu je da uđe u borbu za medalje”,kazao je Vlahović.

U repesažu juče su eliminisani i kadeti Janko Dževerdanović (do 52) i Vasilije Mićunović (do 70) u borbama i Filip Bakić u katama.

Sjutra, posljednjeg dana šampionata, na tatami će mlađi seniori u borbama. Od crnogorskih takmičara nastupiće Nenad Dulović (do 61), Mario Hodžić (do 68), Nikola Malović (do 75), Vuk Popović (do 84), Luka Ivanović (preko 84), Ksenija Rajović (do 61) i Vasilisa Bujić (do 68).

Šampionat u Sočiju okupio je 956 takmičara iz 35 država Evrope.

Preporučujemo za Vas