Kako bez nalaza možete otkriti nedostatak gvožđa u krvi?

303 pregleda 1 komentar(a)
umor, Foto: Shutterstock
umor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2018. 17:14h

Gvožđe je jako važan mineral za zdravlje našeg organizma.

Uvijek pratite signale koje tijelo šalje. Ako želite saznati nedostaje li vasem organizmu gvožđa, pročitajte koji su najčešći simptomi:

Neprestani umor

Naša tijela koristi gvožđe kako bi proizvodila hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a ona su zaslužna za prenos kiseonika. Manjak kiseonika u krvi dovodi do osjećaja neprestanog umora.

Loša koncentracija

Ako primijetiš da ti je koncentracija loša i teško ti je obaviti sve svakodnevne obveze koje ste ranije mogli, moguće je da je problem u smanjenoj količini gvožđa.

Ravnodušnost

Jedan od mogućih simptoma nedostatka gvožđa može biti i bezvoljnost i potištenost. Ako primijetiš promjene raspoloženja i emocija, i nemaš volje za inače najdraže stvari, obavezno provjerite krvnu sliku.

Zadihanost

Ako se brzo i naglo zadišeš tokom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su hodanje, kućni poslovi ili vježbanje, moguće je da tvome organizmu nedostaje gvožđa. Ovaj važan mineral je zaslužan za stvaranje kiseonika koji je potreban našem organizmu, a ako ga nema dovoljno, nastaju zdravstveni problemi.

Blijedilo kože

Blijeda koža može biti pokazatelj smanjene količine gvožđa. Blijedilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca.

Smanjena energija i kondicija

Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovno vježbašte, sigurno ćeš primijetiti da ti fizička aktivnost postaje prenaporna.

Bolovi u mišićima

Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osjećaš snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što inače ne radiš, možda ti tijelo poručuje da mu nedostaje gvožđa. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Lomljivi nokti

Kada ti nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome pravo je vrijeme da uradite nalaze jer je moguće da vam nedostaje gvožđe.

Česte bolesti

Ako ste cijelu zimu proveli prehlađeni i sa raznim upalama, a posebno ako često patite od bolesti disajnih puteva, razlog za to može biti nizak nivo gvožđa u organizmu.

Boja urina

Ako tokom mokrenja primijetite da se boja urina značajno promijenila, odmah dogovorite termin kod ljekara. Kada organizmu nedostaje gvožđa, urin postaje ružičast ili čak crven, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: