DOKAZANO

Pivo oporavlja poslije fizičkog napora

Pivo kao i voda, može organizmu da nadoknadi veći dio izgubljenih minerala i pojedine vitamine, važne za regenerisanje i osvježavanje organizma
3 komentar(a)
pivo, Foto: Shutterstock
pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2018. 16:14h

Pivo je izvrstan napitak koji nadoknađuje vodu i elektrolite, ne samo ljeti već i u drugim godišnjim dobima.

Istraživanja su pokazala da uz vodu, pivo predstavlja namirnicu izbora kod brzog oporavka organizma nakon fizičkog napora, tvrdi italijanska biohemičarka i stručnjak za ishranu Donatela Farini.

Ona preporučuje pivo u umjerenim količinama nakon rekreativnog sporta, šetnje ili trčanja, jer svi u tom trenutku posežu za određenom tečnošću.

Pivo kao i voda, može organizmu da nadoknadi veći dio izgubljenih minerala i pojedine vitamine, važne za regenerisanje i osvježavanje organizma.

Potvrđeno je da pivo treba piti jer uspješno gasi žeđ, a podstiče i lučenje sokova za varenje i poboljšava varenje hrane. Pivo je i dobar diuretik, jer povoljno djeluje na izlučivanje tečnosti iz organizma.

Najvažniji sastojak piva, čak oko 92 procenta, upravo i jeste voda. U preostalim količinama nalaze se bjelančevine i ugljeni hidrati, kao i razni minerali, elementi u tragovima i anorganske materije.

A upravo ti sastojci stvaraju osjećaj osvježenja poslije popijene krigle, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas