Jeleni Vujičić crnogorska zastava u Pjongčangu

Najmlađa učesnica Jelena Vujičić i Eldar Salihović voziće veleslalom i slalom, Marija Bulatović prva crnogorska nordijka
2 komentar(a)
ZOI, Foto: Boris Pejović
ZOI, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2018. 13:08h

Na prvom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru Crna Gora je imala jednog, na drugom u Sočiju dva, a u Pjongčangu će učestvovati troje crnogorskih reprezentativaca.

Povodom odlaska naših takmičara na najveću smotru zimskih sportova, Crnogorski oplimpijski komitet (COK) i Skijaški savez organizovali su konferenciju za novinare, kojoj su prisustovali skijaši Eldar Salihović i Jelena Vujičić, kao i prva učesnica nordijskih disciplina Marija Bulatović, te šef crnogorskog tima u Pjongčangu Rajko Kosić, predsjednici COK-a i SSCG, Dušan Simonović i Vesna Medenica.

"Eldar je ispunio očekivanja, Marija se plasirala u kros kantriju na 10 kilometara i konačno ćemo imati predstavnika u nordijskoj disciplini, što je važno za naš sport, ali i afirmaciju i promociju mogućnosti za napredak naših centara. A 17-godišnja Jelena je iznenađenje, plasirala se i obradovala sve. Računali smo na nju u budućnosti, Savez je prepoznao njen potencijal, ali se očekivao njen uspjeh u narednom olimpijskom ciklusu. Mi smo spremni ušli i u ovaj, imali smo šest stipendista među kojima su bili Eldar i Marija. Jelena nije zbog godina, ali je ostvarila norme u slalomu i veleslalomu. Jelena će nositi crnogorsku zastavu u Pjongčangu, zaslužila je tu nagradu, a COK će joj refundirati iznos neisplaćenih stipendija", kazao je Simonović.

Crnogorska ekipa putuje za Južnu Koreju 4. februara. Vujičić će prva od crnogorskih takmičara osjeti snijeg u Pjongčangu, pošto je ženski veleslalom zakazan za 12. februar, a dva dana kasnije vozi se ženski slalom. Bulatović nastupa 15. februara, a Salihović će voziti veleslalom 18. a slalom 22. februara.

"Podizanje naše zastave biće 8. februara, dan prije svečanog otvaranja ZOI. Svečano zatvaranje je 25. februara, a 27. februara očekujemo povratak naše ekipe. Sve je urađeno kako treba, a rezultat ispod startnog broja je pozitivan za nas. Takmičari će imati sve neophodno, i uz to po 300 eura džeparca", zaključio je Simonović.

U Skijaškom savezu zadovoljni su realizacijom programa.

"Zadovoljstvo nam je da se nordijsko skijanje vraća u Crnu Goru, jer smo nekada u bivšoj Jugoslaviji bili odmah iza Slovenije. Marijin uspjeh je podstrek za ovaj sport i promociju njegove ljepote. Savez je imao dobar program u podsticaju i ulaganju u mlade, a Jelena je po FIS bodovima ostvarila do sada najbolji rezultat, dok je Eldar prepoznat po dobrim nastupima", naglasila je Medenica.

Šef crnogorske misije u Pjongčangu Rajko Kosić je kazao da je konstantan rast crnogorski takmičara na svakoj smotri "ciklus i rezultat je dobrog programa".

"Cilj nam je da i dalje napredujemo, a pokazali smo da podrška Ministarstva sporta, COK-a i Saveza je imala smisla. Želimo da u Pjongčangu naši takmičari imaju što manji zaostatak za najboljim svjetskim skijašima, kako bi dobili dodatni motiv za dalji rad. Rezultat nam je, zato, važniji od plasmana. Puno je faktora koji odlučuju o plasmanu, pa čak ni najbolji skijaš današnjice Marsel Hiršer ne može da garantuje pobjedu", objasnio je Kosić.

Takmičari obećali maksimum

Crnogorski olimpijci su se zahvalili na podršci COK-u, Savezu i svima koji su im pomogli u ostvarenju sna svakog sportiste - plasmanu na olimpijske igre. Oni su obećali da će dati maksimum na stazama Pjongčanga.

"Drago mi je što smo došli do ovog nivoa, jer je to najveća smotra sporta kada su zimski sportovi u pitanju. OI su san svakog sportiste i sami odlazak na to takmičenje je ogroman uspjeh", rekao je Eldar Salihović.

Jelena Vujičić je kazala da je osjećaj nestvaran.

"Hvala svima na pomoći, prije svega Skijaškom savezu, mom treneru i porodici. Osjećaj je nestvaran, jer kada se za nešto dugo trudite i slučajno vam se otvori prilika da učestvujete na tako veliko veliko takmičenje, teško jepričati o tome šta osjećam. Treba to doživjeti", kazala je Vujičićeva.

Marija Bulatović je kazala da su za nju ZOI veliko iskustvo i nevjerovatan osjećaj.

"Prvi put je neko iz Crne Gore na ZOI u nordijskim skijanju. Hvala savezu i COK što su me podržali, potrudiću se da ostvarim što bolji rezultat", kazala je Bulatovićeva.

Bonus video: