Rakčević: Salon ne smije da zavisi od dnevnih i lokalnih politika

Laureat ovogodišnjeg izdanja Zimskog salona, Zdravko Delibašić Beli, nagrađen je za rad "Mirovi" i dio je ciklusa započetog prije nekoliko godina, a još je u nastajanju
236 pregleda 1 komentar(a)
Hercegnovski zimski salon, Foto: Slavica Kosić
Hercegnovski zimski salon, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.02.2018. 10:30h

U Galeriji Josip Bepo Benković otvoren je 51. Hercegnovski zimski salon koji je ove godine organizovan pod motom (Sve)obuhvatnost. Selektor slikar Vojislav Vojo Kilibarda odabrao je radove 23 umjetnika-profesora i predavača sa likovnih i umjetničkih akademija iz regiona, uz kako je kazao, želju da obuhvati sve medije, od suptilnog crteža do provokativnih radova.

"Salon se godinama mijenjao. Mjenjao je koncept, ulogu i prirodu, ali je uvijek bio i jeste značajna referenca u stvaralaštvu svakog likovnog umjetnika, od osnivanja do danas, a nema razloga da tako i ne ostane. Možda je ovogodišnja koncepcija koncepcija promocije regionalnoih sudionika u kulturnom životu, na tragu izazova novog doba. Vitalnosti i prestižnosti salona, kao već prepoznatog kulturnog kontinuiteta", kazao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Igor Rakčević otvarajući smotru.

"Možda je ovogodišnja koncepcija, koncepcija promocije regionalnih sudionika u kulturnom životu, na tragu izazova novog doba, vitalnosti i prestižnosti salona kao već prepoznatog kulturnog kontinuiteta, kazao je Rakčević i naglasio da "Zimski salon ne smije da zavisi od dnevnih i lokalnih politika, jer je njegov značaj iznad toga".

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Miloš Bigović, obećao je podršku lokalne uprave, kako bi Salon iz godine u godinu bio bolji.

Laureat ovogodišnjeg izdanja Zimskog salona, Zdravko Delibašić Beli, nagrađen je za rad "Mirovi" i dio je ciklusa započetog prije nekoliko godina, a još je u nastajanju.

"Moto salona (Sve)obuhvatnost, je opredijelio autore za odabir radova, a ja je razmijevam kao univerzalnost, kao tendenciju ka nečem što je stvarno, globalno i opšte dobro, što je bila i poruka moga rada. Inspirisan tom nekom Njegoševom idejom mirova, odnosno mira u množini, rađenih u jednom nespecifičnom odnosu drveta, uglja, hermetički zatvorenom u vakum prostoru koji sačinjavaju staklo i drvo. Kada je riječ o poetici tog rada, to je za mene igra svjetla i tame u kojoj obično prevlada svjetlo. A ponekad zna da opiše ili da predstavi neku figuru ili lice, koje upravo iskazuje to stanje mira”, kazao je Delibašić.

Drugu nagradu žirija, za djelo „Sjaj“ osvojio je Nikola Simanić, treću za skulpturu pod nazivom „Koketa“ dobio je Željko Reljić. Žiri je ove godine pohvalio Desire rad Nade Arnaut, ogledalo u kojem se ogleda kritika savremenog društva – narcističkog u svojoj srži i spremnog da se utopi u pogledu samog sebe.

Žiri koji je radio u sastavu: dr Vuk Vuković, fotograf Vanja Berberović Šuberić i vajar Marko Petrović Njegoš sve nagrade donio je jednoglasno.Vuković je istakao da su “saglasani sa selektorskom percepcijom da „živimo vrijeme u kojem ne postoji etablirana dominantna poetika u bilo kojoj vrsti umjetnosti“.

Priznanje istoričarki umjernosti Ljiljani Zeković

Priznanje za dugogodišnju podršku, doprinos i afirmaciju Zimskog salona kao istoričarka umjetnosti, selektorka, predsjednica ili članica žirija, nagrađena je Ljiljana Zeković.

"Hercegnovski zimski salon predstavlja izuzetnu manifestaciju, koja više od pola vijeka prati aktuelnosti na crnogorskoj i regionalnoj kulturnoj sceni. Kvalitet je u tom periodu varirao, najčešće zbog objektivnih okolnosti, pri tome mislim na turbulentna društvena i politička kretanja, koja su nesumnjivo imala uticaja na nivo kvaliteta. Od izuzetnog značaja je kontinuitet njegovog rada što nam govori da se početni entuzijazam osnivača Salona prenosio istim intezitetom i ljubavlju sa generacije na generaciju. Njegov renome i značaj najbolje je sagledati iz ugla umjetnika, kojima je uvijek bila čast da prezentuju svoja djela na Salonu. Prisustvo vizuelnih medija je u početku primljeno sa ustezanjem i tihim neodobravanjem. Međutim, Hercegnovski zimski salon danas predstavlja likovnu manifestaciju koja otvara vrata svima koji po mišljenju selektora posjeduju vrijednosni nivo da dostojno prezentuju savremena i aktuelna likovna kretanja kako na kulturnoj mapi Crne Gore tako i regiona. Zapravo, od vrijednosti kriterijuma selektora u mnogome zavisi profil i sadržaj izložbene prezentacije, dok djela umjetnika predstavljaju krunu njenog postojanja", rekla je Ljiljana Zeković.

51. Hercegnovski zimski salona biće otvoreno do 1. marta.

Bonus video: