Zdravko Delibašić Beli laureat za rad "Mirovi"

Nagrađeni su i Nikola Simanić za rad „Sjaj”, Željko Reljić za rad „Koketa”, a posebno je pohvaljen i rad „Desire” Nade Arnaut
102 pregleda 2 komentar(a)
rad, Željko Reljić, Foto: Galerija Josip Bepo Benković
rad, Željko Reljić, Foto: Galerija Josip Bepo Benković
Ažurirano: 02.02.2018. 08:34h

Zdravko Delibašić Beli za rad “Mirovi” prvonagrađeni je na ovogodišnjem 51. Hercegnovskom zimskom salonu koji je otvoren u galeriji “Josip Bepo Benković”.

“Pronalazeći poetiku latinske poslovice 'Nomen est omen', žiri u radu 'Mirovi' zaista pronalazi spokoj, prijeko potreban ne samo savremenoj umjetnosti, već i društvu u cjelini. Beli raspravi svjetla i sjenke pristupa karavađovski, ostvarujući atmosferu povišenog emotivnog naboja u kojem se namjerno ističe stanje mirovanja, kao osnovnog cilja”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nikola Simanić je za rad “Sjaj” dobio drugu nagradu.

“Autor iz nadrealističke inspiracije predstavlja metaforu o mapi i teritoriji poigravajući se sa neslaganjem između ljudskog doživljaja realnosti i prirode imanentne samoj realnosti. Koristeći različite tehnike - od fotografije, digitalnog kolaža i lijepljenja kristala i cirkona na samnom printu, Simanić vizualizuje mistični svijet nevidljivog u vidljivom”.

Treću nagradu osvojio je Željko Reljić za “Koketu”.

“Suptilnost forme oličena u radu 'Koketa' kao da slika autorov iskaz o sagledavanju čovjekove potrebe da se fizički ističe ne bi li se nekom dopao. Kontrasno u čovjeku prikazano je kroz kontrast moći željeza i drveta, hladnoće i topline koji su u sinergiji i međusobno se ne isključuju”.

Žiri posebno pohvaljuje i izdvaja rad Nade Arnaut - “Desire” u kojem vidi kritiku savremenog društva - narcističkog u svojoj srži i spremnog da se utopi u pogledu samog sebe. Autorka vješto koristi tehnologiju novih medija preispitujući „želju“ i „želje“ u filozofskom maniru razvojne psihologije.

Žiri koji je radio u sastavu: doktor interdisciplinarnih medija Vuk Vuković, fotograf Vanja Berberović Šuberić i vajar Marko Petrović Njegoš sve nagrade donio je jednoglasno. Ocjenjuju da je “ovogodišnji Salon, po definiciji presjek stanja u savremenoj vizuelnoj kulturi, kvalitativno jodređen ne samo autorskim senzibilitetom selektora, već i likovnim izrazom umjetnika i umjetnica koji sveobuhvatno i refleksivno prikazuju svijet oko sebe. Saglasni sa selektorskom percepcijom da „živimo vrijeme u kojem ne postoji etablirana dominantna poetika u bilo kojoj vrsti umjetnosti“.

Bonus video: