"Beogradski Dixieland orkestar" večeras prvi put u Baru

Prema najavama iz orkestra, biće ovo rijetka prilika da posjetioci orkestar čuju u potpuno akustičnoj verziji, bez ozvučenja, “baš kao što se džez slušao u vrijeme kada je nastajao”
1 komentar(a)
Beogradski Dixieland orkestar
Beogradski Dixieland orkestar
Ažurirano: 01.02.2018. 11:14h

U okviru zimske scene Barskog ljetopisa, večeras u Dvorcu kralja NIkole u 19 sati počinje koncert poznatog džez sastava “Beogradski Dixieland orkestar”. Ulaz je slobodan, a prema najavama iz orkestra, biće ovo rijetka prilika da posjetioci orkestar čuju u potpuno akustičnoj verziji, bez ozvučenja, “baš kao što se džez slušao u vrijeme kada je nastajao”.

"Osmočlani Beogradski Dixieland Orkestar, osnovan je u Srbiji 2001. kao jedini orkestar na Balkanu koji se kontinuirano bavi umjetničkim izvođenjem muzičkog pravca „New Orleans Traditional Jazz“, prvom fazom u nastanku džeza. Kao takav već punih 17 godina predstavlja jedinstveno umjetničko blago zemlje iz koje potiče, ali i regiona. Orkestar je izdao ukupno šest CD izdanja, od kojih prva tri za PGP RTS, vodeću diskografsku kuću Srbije, a tri za evropsko tržište. Jedini su džez sastav u Srbiji čiji koncertni program ima naglašeno obrazovnu funkciju. Za izuzetno kratko vrijeme prerasli su u unikatni putujući muzej izvornog džeza i postali značajna kulturološka institucija srpske prijestonice", saopšteno je iz Barskog ljetopisa.

Za proteklih 17 godina, bend je imao preko 300 solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu i veliki broj učešća na međunarodnim džez festivalima. Od 2011. godine, kao orkestar sa naglašenom edukativnom funkcijom, Beogradski Dixieland Orkestar je zvanično uveden i u zvanične udžbenike za muzičko vaspitanje za VIII razred osnovne škole u Srbiji.

Bonus video: