Večeras otvaranje 51. Hercegnovskog zimskog salona

Selektor slikar Vojislav Vojo Kilibarda je pozvao 23 umjetnika iz regiona da izlažu na ovogodišnjem Salonu
62 pregleda 1 komentar(a)
Galerija Josip Bepo Benković, Foto: Slavica Kosić
Galerija Josip Bepo Benković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.02.2018. 09:27h

Hercegnovski zimski salon koji se organizuje pod motom „(Sve)obuhvatnost“, biće otvoren večeras u 19 sati u Galeriji “Josip Bepo Benković” u hercegnovskom Starom gradu. Manifestaciju će otvoriti predsjednik ULUCG Igor Rakčević, a u ime opštine Herceg Novi, prisutne će pozdraviti predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović.

„Sve(obuhvatnost)“ što je moto ovogodišnje manifestacije se ogleda u izboru autora koji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, i svi sa najznačajnijih akademija i fakulteta likovnih umjetnosti.

Selektor slikar Vojislav Vojo Kilibarda je pozvao 23 umjetnika iz regiona da izlažu na ovogodišnjem Salonu.

„Svi umjetnici su dobili priliku da sami odaberu rad, što je dobro jer umjetnici sami najbolje znaju čime će se predstaviti. Vodili smo se time da to budu samo univerzitetski profesori”, kazao je Kilibarda i istkao da su na Salonu zastupljeni crteži, instalacije, video-radovi i klasične slike.

I ove godine biće dodijeljene nagrade Salona, o čemu će odlučivati žiri u sastavu: doktor interdisciplinarnih medija Vuk Vuković, fotograf Vanja Berberović Šuberić i vajar Marko Petrović Njegoš.

Nagrade su novčane, prva 700, druga 500 a treća 300 eura. Posebno priznanje za doprinos i afirmaciju Hercegnovskog zimskog salona biće dodijeljeno istoričarki umjetnosti Ljiljani Zeković za višedecenijski rad, više puta obavljen selektorski posao ali i dužnost predsjednice žirija Salona.

Bonus video: