Novo vještačenje za fabriku oružja "Tara"

Negočić je optužen da je počinio krivično djelo “teška djela protiv opšte sigurnosti"
159 pregleda 12 komentar(a)
Fabrika oružja "Tara", Foto: Dragana Šćepanović
Fabrika oružja "Tara", Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 01.02.2018. 07:06h

Najvjerovatniji uzrok eksplozije olovo-nitrorezorcinata je kontakt lakozapaljivih para etil alkohola i varnice koja potiče, ili iz protočnog bojlera, ili od električnog pražnjenja nagomilanog statičnog naelektrisanja, kazao je juče vještak, hemijski tehnolog iz Beograda, Miloš Vukadinović.

On je to rekao u Osnovnom sudu u Bijelom Polju pred kojim se zbog eksplozije u fabrici oružja “Tari” u Mojkovcu sudi bivšem šefu pogona pirotehnike Dragoslavu Negočiću. Ekspolozija, zbog koje se vodi sudski postupak, dogodila se u toj fabrici 24. oktobra 2014. godine.

U toj nesreći povrijeđen je Negočić i još pet radnika fabrike. Vukadinović je, na pitanje da li je tražio od menadžmenta dokumentaciju o kvalitetu inicirajućeg eksploziva (OTNR-a), odgovorio da nije.

Negočić je kazao da je po dolasku u prostoriju gdje se desila eksplozija promiješao sadržaj u čaši sa staklenim štapićem čime je izazvao lom golim okom nevidljivih igličastih kristala, što je dovelo do eksplozije u čaši. On je objasnio da igličasti kristali nastaju neadekvatnom tehnologijom proizvodnje i da nije smjelo da ih bude u smješi OTNR-a.

Vukadinović je kazao u sudnici da se Negočić nije pridržavao tehnološkog postupka izrade OTNR-a, TP 120, u kojem, kazao je, stoji da se “sadržaj iz čaše na lijevak za filtriranje prebacuje prepiranjem ili ispiranjem, a nikako miješanjem staklenim štapićem”.

“Eksplozija je posljedica nepropisne manipulacije u neadekvatnim uslovima, prilikom sinteze olovo-trinitrorezorcinata u laboratoriji za hemijske analize u toj fabrici”, kazao je Vukadinović.

Vještak je napomenuo da se centar eksplozije u “Tari” nalazio u laboratoriji za hemijske analize, na dijelu radnog stola, pored protočnog bojlera i utičnice za protočni bojler. On je rekao da je međusobni odnos između bojlera i traga od eksplozije na radnom stolu treba posmatrati u kontekstu uzroka eksplozije.

Negočić je, prigovarajući iskazu vještaka Vukadinovića, kazao da donja granica isparenja etanola po JUS-u iznosi 3,5 procenata, a ne 2,55, kako je tvrdio vještak. Nakon što je Negočić predočio fotodokumentaciju izgleda bojlera, vještak je na osnovu oštećenja dejstva udarnog talasa zaključio da je varnica nastala prilikom isključivanja i najvjerovatnije inicirala predmetnu eksploziju.

Negočić je rekao da je nezadovoljan odgovorima vještaka Vukadinovića, pa je sud prihvatio njegov predlog da se ponovo vještači. Negočić je kazao da fabrika “Tara” nema dozvolu za proizvodnju inicijalnih eksploziva, koju izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je rekao da je zabranjena proizvodnja inicijalnog eksploziva sa drugim eksplozivnom materijom, jer one moraju da se čuvaju i transportuju odvojeno. Rekao je da su sirovine za proizvodnju OTNR švercovane i da u sklopu tehnološkog postupka, provjera kvaliteta sirovina nije predviđena. Negočić je optužen da je počinio krivično djelo “teška djela protiv opšte sigurnosti”.

Eksplozija se 2014. godine dogodila kada su radnici pokušali da izmjere eksplozivnu mješavinu u laboratoriji. Tada su povrijeđeni Negočić, Beba Jušković, Sonja Sošić, Žaklina Raičević, Ranka Delić i Radmila Kršikapa. Suđenje se nastavlja 1. marta.

Bonus video: