Fabrika oružja "Tara" je kao bojno polje

Nakon nove eksplozije u fabrici oružja “Tara”, radnici kažu da su “psihički urnisani, pod ogromnim stresom i u velikom strahu”
197 pregleda 13 komentar(a)
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Fabrika oružja Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.01.2018. 18:29h

Problemi sa bezbjednosnim protokolima i osposobljenošću zaposlenih osnovni su razlozi nesreća u mojkovačkoj fabrici oružja "Tara Aerospace and Defence Products”, tvrdi nekolicina zaposlenih u toj fabrici sa kojima su “Vijesti" juče razgovarale.

"Ukoliko se nadležni ogluše o takvo stanje, eksplozija koja se dogodila u ponedjeljak ujutro neće biti poslednja”, tvrde sagovornici “Vijesti”.

Dan nakon eksplozije u fabrici oružja “Tara”, radnici kažu da su “psihički urnisani, pod ogromnim stresom i u velikom strahu”.

Radnik Maksim Vujičić, koji je teško povrijeđen u eksploziji u mojkovačkoj fabrici oružja "Tara", podlegao je povredama u Beogradu.

Tvrde da imaju puno razloga za to jer im je za četiri godine, u četiri eksplozije u toj fabrici, zaključno sa posljednjom, poginula koleginica Slobodanka Ćorić i povrijeđeno 16 radnika.

"Istraga će ponovo pokazati da je uzrok ljudski faktor. Međutim, da čak i za propuste zaposlenih moraju biti odgovorni njihovi nadređeni. Kao da smo na ratištu, a ne u fabrici, kako to neko juče reče. Ovo je užasno i ovo više ne smije da se ponovi. Imamo sve razloge da sumnjamo da ćemo i dalje biti nezaštićeni i u pogon ulaziti tek nakon što se pomolimo bogu“, kazao je jedan od zaposlenih u fabrici.

Svi radnici koji su juče razgovarali sa “Vijestima” pristali su na razgovor o uslovima rada u fabrici samo ako to mogu da učine anonimno.

"Razgovorom sa novinarima rizikujemo da dobijemo otkaz, a tako se kažnjavaju i ostale neposlušnosti poslovodstvu”, tvrde oni.

Iako kažu da se minulih godina, posebno nakon eksplozije u kojoj im je poginula koleginica Ćorić, “nešto radilo na unapređenju zaštitnih mjera, poštovanju procedura i normi bezbjednog rada” to, tvrde, nije ni blizu zadovoljavajućeg.

Objasnili su da su napravljene promjene, kada je riječ o dužini boravka u 'bunkeru' sa presom, u kojem se u ponedjeljak i dogodila eksplozija, pa se sada radi po dva sata, nakon čega slijedi “rotiranje” dvočlanih timova.

“O tome kako se nekad, a kako se radi sada, naročito mogu da svjedoče oni koju su ovdje od prije 1996. godne. Tada se znalo da je za poslove koje mi radimo obavezna višemjesečna i prilično skupa obuka u “Krušiku” u Valjevu. Sada se to završava za nekoliko dana, a formalno se vodi kao mnogo duža obuka. Uči se iz papira nešto što se tako ne može naučiti. Osnovno na ovom poslu, to znamo mi stari radnici, je naučiti da sačuvaš glavu”, ispričao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

On je objasnio da zaposleni nose radna odijela, koja su 100 odsto od pamuka i koja ne izazivaju elektricitet. Takođe, i 'pirotehničke cipele' i pamučne rukavice.

"To je bitna izmjena nabolje u odnosu na prije nekoliko godina. Ipak, na tako opasnim poslovima potrebna su odijela koja trpe visoke temperature, zaštitni viziri, kecelje i posebni rukavi. Takva oprema je u nekadašnjem “4. oktobru”, kako se zvala ranije “Tara”, bila uobičajena i obavezna. Do 1996. godine u fabrici nije bilo eksplozija, jer se vodilo računa o sigurnosti radnika, bez obzira šta ko mislio o tadašnjem rukovodstvu. Ljudi zaboravjaju da je “4. oktobar” nekad bio, za naše prilike, respektabilan kolektiv sa 400 zaposlenih. Sada nas je duplo manje. O platama da ne govorimo, a što se bezbjednosti tiče sve je jasno”, kazao je jedan od ranika.

Zaposleni su nezadovoljni i zaradama, koje su, kazali su, od 400 do 500 eura. Iako su tokom minulih godina povećavane i dalje su mnogo niže od onih “četvorocifrenih” koje prima rukovodeći kadar. Fabrika će biti zatvorena do daljeg, saopšteno je juče iz menadžmenta fabrike.

Tužilac još nije odlučio kome će povjeriti vještačenje fabrike

Osnovni državni tužilac u Bijelom Polju Vladan Đalović, odrediće vještačenje u fabrici, ali se sada još ne zna kome će ono biti povjereno.

"Tužilaštvo će zatražiti prikupljanje potrebnih obavještenje, a postupak je u fazi izviđaja. Tek kada bude završeno vještačenje, tuži la štvo će moći da se odredi prema predmetu“, kazao je portparol tog tužilaštva Denis Zvrko.

Samo jedna od eksplozija u mojkovačkoj fabrici dobiće sudski epilog, ona iz oktobra 2014. godine. Zbog nje je optužen pukovnk u penziji Dragoslav Negočić. I on sam je bio jedan od šest tada povrijeđenih radnika. On je optužen za teško djelo protiv opšte sigurnosti i suđenje je u toku u bjelopoljskom Osnovnom sudu.

Za eksploziju u junu 2015. godine, u kojoj je poginula Ćorićeva, utvrđeno je da je uzrok ljudski faktor. Uprava za inspekcijske poslove kaznila je fabriku sa 500, a njenog direktora sa 30 eura.

Bonus video: