Vjera Nikolić: Gubimo identitet zbog sve većeg uticaja medija i društvenih mreža

Vještim rukama i raskošnim talentom Vjera stvara i orginalne odjevne predmete, poput haljine od gramofonskih ploča i diskova
76 pregleda 3 komentar(a)
Vjera Nikolić, Foto: Screenshot (YouTube)
Vjera Nikolić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.01.2018. 12:47h

Kompozitorka i pijanistkinja, omiljena profesorka i pedagog, likovna umjetnica i žena vještih ruku – sve je to Vjera Nikolić, Nikšićanka koja je život posvetila umjetnosti.

"Volim da pogledam modne revije, ali ne pratim, ne pratim zbog toga sto se moj zivot sastoji od nekih drugačijijih stvari. Godinama i poslije toliko iskustva koje sam srećna da imam prati se neka unutrašnja, ne spoljašnja svrha a mislim da moda pripada ovoj drugoj, spoljašnjoj svrsi. Svakako svi modni trendovi jesu na neki način neciji umjetnički izraz, to manje više zavisi od kreatora, od osobe, godina, podneblja itd, ali volim da pogledam jer je to svakako jedan umjetnički doživljaj, uvijek", otkriva Vjera za "Boje jutra".

Zbog sve većeg uticaja medija i društvenih mreža, profesorica Vjera zapaža da polako gubimo svoj identitet. Stoga smatra da je na ulicama prisutna unifomisanost koja nas sprečava da odijevanju damo lični pečat.

"Bojim se da su neke televizije koje ne cijenimo previse ni vi ni ja zapravo vrlo uticale na današnje generacije što se može vidjeti i po modi, i na kraju i po tome sto ne znaju sastaviti rečenicu. Nažalost pretjerali su, ne vide svoje potrebe. Ta je svrha njihova zapravo spoljašnja svrha a kada vidite nekoga tako obučenog onda vam je sve jasno, šta gleda, koju muziku sluša, to su danasnji trendovi", navodi Vjera.

Budući da je od umjetnosti uvijek tražila više, vještim rukama i raskošnim talentom Vjera Nikolić stvara i orginalne odjevne predmete, poput haljine od gramofonskih ploča i diskova.

"Prosto time želim poručiti ljudima da se nekad sa nimalo vremena, nimalo materijala ili novca može napraviti nešto što je prelijepo i jako orginalno. Smatram da svi ljudi imaju taj potencijal I ja zapravo želim to ljudima predočiti. Nije vazno jeste li vi pekar, stolar, moler, umjetnik, glumac, slikar ali kad se nesto strasno voli onda se to i postigne."

Ova svestrana žena, međutim, ne šije odjeću samo za sebe – njene kostime možete vidjeti na velikoj sceni nacionalnog teatra u Podgorici, a do sada je imala i dvije samostalne i 12 kolektivnih izložbi ručnih radova i instalacija.

Bonus video: