U Crnu Goru stigli preko mora, ali ne žele da ostanu: Ovdje nema uslova za život

Predstavnici hercegnovske lokalne uprave su, u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom, izbjeglicama dostavili hranu, obuću i ćebad
0 komentar(a)
Erika, Foto: Slavica Kosić
Erika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.01.2018. 10:55h

Italijanska ribarica “Erica”, sa 17 izbjeglica iz Sirije, Maroka, Jemena, Avganistana i Pakistana, među kojima su troje djece i četiri žene, uplovila je juče oko 10 sati u luku Zelenika.

Izbjeglice loše govore engleski jezik i najviše ih je iz Sirije, ali su uspjeli da objasne da su gumenim čamcem u ponedjeljak iz Splita krenuli za Italiju, ali je plovilo oštećeno i posada italijanske ribarice pritekla im je u pomoć.

Oni su juče ispričali da su prije šest mjeseci, bježeći od rata, napustili zemlju. Prema navodima nekih od njih, prvo odredište bila im je Turska, odatle su stigli u Albaniju, potom u Crnu Goru, zatim u Bosnu i Hercegovinu i na kraju u Hrvatsku. Plan im je bio, kazali su, da stignu u Italiju, a odatle da odu u Švedsku i Njemačku u kojoj, rekli su, imaju rodbinu. Naglasili su da ne namjeravaju da ostanu u Crnoj Gori, iako su ljudi dobri, jer u našoj zemlji za njih “nema uslova za prihvatljiv život”.

Predstavnici hercegnovske lokalne uprave su, u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom, izbjeglicama dostavili hranu, obuću i ćebad, jer je većina njih bila samo u čarapama i plastičnim papučama. Neki su bili bosi. Pružena im je i medicinska pomoć. Među njima, prema nezvaničnim informacijama, ima dosta prehlađenih, a sumnja se da jedan od njih ima i upalu pluća.

Iz Uprave policije je juče saopšteno da je Uprava pomorske sigurnosti u utorak oko 7 sati dobila poziv sa ribarice „Erica“ i da je tražena pomoć oko pristajanja u crnogorsku luku jer brod prevozi 17 lica i prijeti im opasnost od potopljavanja. Posada broda „Erica“ je prethodno pružila pomoć izbjeglicama koji su se nalazili na manjem gumenom čamcu u međunarodnim vodama i prihvatila ih je na njihov brod.

Uprava pomorske sigurnosti je o svemu odmah obavijestila službenike Sektora granične policije Regionalnog centra granične policije „Jug“.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", crnogorske pomorske vlasti preko elektronskog trakinga utvrdile su kompletnu rutu i način kretanja ribarice "Erica" u protekla 24 sata. Ona je na senzorima crnogorskih službi prvi put detektovana na udaljenosti od 30 milja od obale, nakon čega je preko AIS trakinga utvrđeno da je prema obali krenuo iz pravca Otrantskih vrata, na ulazu iz Jonskog u Jadransko more.

Tek predstoji ispitivanje posade i pregled italijanske ribarice. Dobri poznavaoci pomorskih prilika navode da se "Erica" cijelo vrijeme kretala brzinom od 4 do 6 čvorova, zbog čega se nameće zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajnih ribarskih aktivnosti što bi bilo za očekivati, jer je riječ o ribarici koja lovi parangalima, a ne povlačnim ili plutajućim mrežama. Činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi i na zaključak da "Erica" nije pokupila nikakve brodolomce iz mora, jer bi u tom slučaju morala da stane.

“Lica su prihvaćena i medicinski zbrinuta. Obezbijeđeni su im hrana, voda i suva odjeća. Slijede dalje aktivnosti u vezi sa ovim događajem kako bi se utvrdile relevantne činjenice i preduzele mjere i radnje iz oblasti nadležnosti naših organa a koje se tiču statusa ovih lica i os

Bonus video: