SAVJETI

Kako da ublažite probleme sa uvećanom prostatom?

70 pregleda 0 komentar(a)
prostata, Foto: Shutterstock
prostata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2018. 11:14h

Posle 50. godine života mnogi muškarci su prisiljeni da često i hitno mokre, za šta je kriva proširena prostata, a to stanje se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP). Ako su simptomi blagi, BPH-u je moguće "doskočiti" smanjenim unosom tečnosti, preporučuju stručnjaci.

"Oko 1,5 litar tečnosti na dan - i ništa više od toga. To je preporučena kolčina unosa tečnosti", navodi njemački Institut za kvalitet i efikasnost zdravstvene njege (IQWIG).

Da bi izbjegli buđenje tokom noći radi odlaska u toalet, muškarcima se preporučuje da ne piju nikakvu tečnost sat do dva prije odlaska na počinak.

To se pogotovo odnosi na unos tečnosti koje sadrže kofein ili alkohol, pošto imaju diuretička svojstva. BHP može da otežava lučenje mokraće, pošto povećani pritisak steže uretru, mokraćnu cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura u penis.

Ako tegobe oboljelom otežavaju kvalitet života ili dođe do komplikacija i razvoja infekcija urinarnog trakta, zbog toga što mjehur ne uspjeva potpuno da se isprazni, muškarci bi trebalo da se obrate urologu koji će im propisati adekvatnu terapiju, prenosi B92.