Izložba "Vrtlozi duše" za početak

Milodarka Milatović živi i radi u Kotoru kao likovni pedagog u osnovnoj i srednjoj školi. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi
158 pregleda 1 komentar(a)
Slika Milodarke Milatović, Foto: Radomir Petrić
Slika Milodarke Milatović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.01.2018. 10:13h

Ovogodišnja likovna sezona u galeriji “Velimir A. Leković” otvorena je izložbom “Vrtlozi duše” akademske umjetnice Milodarke Milatović. Ova kotorska slikarka barskoj likovnoj publici predstavila je 25 ulja na platnu i radova u kombinovanoj tehnici. Otvarajući izložbu, upravnik galerije mr Milun Lutovac istakao je da Milatović u ovaj prostor “kao neku matricu, donosi jednu neobičnu školu i izraz”.

“Galerija 'Velimir A. Leković' prepoznaje i lansira ljude koji imaju kapacitata da se u nekom narednom periodu svojim likovnim izrazom potvrde kao značajni umjetnici, a to želimo i Milodarki Milatović. Nažalost, zbog porodičnih i drugih obaveza, nije imala vremena da napravi puno postavki, ali, na sreću, njen život se odvija u Boki Kotorskoj, koja je sama po sebi inspiracija. Sada se dešava ta neka mala renesansa u njenom likovnom izrazu poslije svih životnih iskušenja. Sada je Boka njoj kao sfinga koja joj postavlja određena pitanja na koja ona pokušava da odgovori”, rekao je, pored ostalog Lutovac.

On je u katalogu izložbe zapisao da je Milatović “najjednostavnije-slikar svjetlosti”, te da svojim iskrenim djelom bogobojažljivo sugeriše da je svjetlost jedino i istinsko remek-djelo. Njena vizija svjetlosti je zadivljujuća, dodao je, “naročito u majstorskim analizama rituala jutra i neba.

“Ovdje je dio slika sa moje diplomske izložbe. Uvijek su sa mnom kao opomena, da ne idem ispod toga. Momenti ekspresija se mijenjaju iz trenutka u trenutak, i svaka od ovih slika ima neki svoj život. Slikarstvo sam diplomirala 1987. na Fakultetu likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje sam diplomirala u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Od njega sam puno naučila, on je bio hrvarski grof, istaknuti apstraktni slikar i zaista sjajan pedagog. Ne ustezati se od osjećanja koja nastaju u procesu rada, a da ta osjećanja prati ruka, to je nešto sto sam od njega naučila i što nosim u sebi”, rekla je novinarima nakon otvaranja Milatović, koja se zahvalila profesorici barske Gimnazije Žani Brajović na preporuci za ovu postavku.

Milatović živi i radi u Kotoru kao likovni pedagog u osnovnoj i srednjoj školi , učesnik je brojnih kolektivnih izložbi, a samostalno je do sada izlagala u Podgorici, Kotoru tri puta. Budvi i Herceg Novom. Izložba je u postavci narednih petnaest dana.

Bonus video: