Novi uspjeh crnogorskog gitarističkog dua: Takmičenje su otvorili koncertom

U najavi je i projekat dvojca, čiji će program, podrazumijevati gostovanje nekih od zvijezda internacionalne scene za klasičnu muziku
0 komentar(a)
Goran Krivokapić, Danijel Cerović, Foto: Privatna arhiva
Goran Krivokapić, Danijel Cerović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.01.2018. 08:50h

Prvi međunarodni “European Concerto Guitar Competition”, koji se od juče do 5. februara održava u Groningenu u Holandiji, otvorio je crnogorski gitaristički duo koncertom u dvorani kraljevskog konzervatorijuma “Prins Klaus”. Članovi dua, Goran Krivokapić i Danijel Cerović, će uz ostale eminentne izvođače i pedagoge biti članovi žirija koji će ocjenjivati 50 mladih gitarista iz čitavog svijeta. U okviru manifestacije njih dvojica će održati masterklas i predavanje na Konzervatorijumu “Prins Klaus”, koji je i jedan od organizatora projekta.

Nakon Holandije, crnogorski gitaristički duo, koji je prepoznat kao jedan od vodećih i najinventivnijih ansambala za klasičnu gitaru na međunarodnoj sceni danas, očekuju nastupi na festivalima i u prestižnim dvoranama u Kanadi, SAD-u, Turskoj, Južnoj Koreji i Kini, a održaće i niz predavanja i masterklasova na univerzitetima širom svijeta.

Prestižna izdavačka kompanija Naxos u septembru 2015. godine objavila je, kao svjetsku premijeru, prvi od dva CD-a sa Bahovim „Engleskim svitama“ u transkripciji članova dua, a tokom ove godine objaviće i drugi CD. Nakon toga Krivokapić i Cerović će realizovati i nekoliko izdanja kao solisti. U najavi je i projekat dvojca, čiji će program, podrazumijevati gostovanje nekih od zvijezda internacionalne scene za klasičnu muziku. U nastavku sezone nastupiće u Belgiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Turskoj i Njemačkoj, gdje će se predstaviti na prestižnim festivalima, na resitalima i koncertima sa različitim orkestrima.

Krivokapić i Cerović nastupali su u prestižnim dvoranama i na festivalima u Americi, Kanadi, Rusiji, Španiji, Argentini, Portugalu, Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Kini i Južnoj Koreji, ali i na crnogorskim festivalima A tempo, Kotor art, Barski ljetopis.

Bonus video: