JOŠ JEDNA NESREĆA U FABRICI ORUŽJA “TARA” U MOJKOVCU

Radnici su bili potpuno u plamenu

Radovan Čobeljić i Maksim Vujičić, radnici fabrike oružja “Tara” u Mojkovcu, prebačeni na VMA u Beogradu
145 pregleda 22 komentar(a)
Eksplozija Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Eksplozija Tara, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 30.01.2018. 06:59h

“Bio je to stravičan prizor. Obojica su bili potpuno u plamenu kada su istrčali”, ispričale su juče kolege Radovana Čobeljića i Maksima Vujičića, radnika fabrike oružja “Tara” u Mojkovcu koji su juče ujutro teško povrijeđeni u eksploziji u toj fabrici.

Povrijeđeni su u teškom stanju, nakon zbrinjavanja u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, helikopterima MUP-a transportovani u Klinički centar Crne Gore (KC CG), a juče kasno popodne na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu.

“Ljude, koji su nedugo prije nesreće sa nama pili kafu, nijesmo mogli da prepoznamo. Samo mali dio kože im nije bio unakažen opektinama. Nijesmo znali šta da radimo“, ispričao je juče jedan od zaposlenih u mojkovačkoj fabrici.

On je ispričao da su Čobeljić i Vujičić istrčali iz 'bunkera', kako oni zovu prostoriju u kojoj su njih dvojica radili. U tom 'bunkeru' se obavlja presovanje i tu rade po dva radnika koje, nakon određenog vremena, zamjenjuju druga dvojica. On je objasnio da se u mašinu koja presuje stavlja smješa, a da “iz mašine izlazi gotov proizvod “odrezak” u čvrstom stanju”.

“Dešavalo se da “odrezak” iz mašine izađe zapaljen”, objasnio je on.

Direktor Urgentnog centra u Podgorici, dr Nermin Abdić, kazao je juče da su Čobeljić i Vujičić zadobili opekotine koje su "životno ugrožavajuće". On je rekao da se radi o opekotinama drugog na treći stepena i da su zahvatile više od 95 odsto tijela povrijeđenih radnika.

“Eksplozija se dogodila u pogonu za presovanje pirotehničkih materija. Tu su posao obavljala dva lica koja su i povrijeđena. Na licu mjesta su izuzeti tragovi na osnovu kojih se može utvrditi uzrok eksplozije.

Uzrok eksplozije će biti poznat nakon obrade izuzetih tragova i njihovih vještačenja”, kazao je bjelopoljski osnovni državni tužilac (ODT) Vladan Đalović.

Uviđaj na mjestu nesreće, pored ODT i pripadnika Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac, obavljali su vještak zaštite na radu, predstavnik Direktorata za vanredne situacije, službenici Forenzičkog centra…

Šef obezbjeđenja mojkovačke fabrike Dejan Pejović, kazao je da će se menadžment “Tare” oglasiti čim budu poznati uzroci nesreće.

"Nezahavalno je sada govoriti, jer će uviđaj trajati sigurno do kraja dana. Čim nam bude poznate okolnosti pod kojima se dogodila ova nesreća, oglasićemo se”, rekao je Pejović.

Jučerašnja eksplozija je četvrta u posljednje četiri godine

Jučerašnja eksplozija je četvrta koja se dogodila fabrici “Tara” u protekle četiri godine.

U junu 2015. godine, u eksploziji u toj fabrici poginula je Slobodanka Ćorić (55). Sedam njenih kolega je tada povrijeđeno. Tu nesreću, prema nalazu osnovnog državnog tužilaštva iz Bijelog Polja, izazvao je ljudski faktor.

U februaru, 2014. godine povrijeđena je Gordana Bošković, šef pirotehničkog sektora. U oktobru iste godine u eksploziji u fabrici je povrijeđeno šest radnika.

Za prvu eksploziju Uprava za inspekciske poslove kaznila je fabriku sa 500 eura, a njenog direktora sa 30 eura.

Za posljednju eksploziju te godine, pukovnik u penziji iz Beograda Dragoslav Negočić, koji je bio jedan od povrijeđenih, optužen je za krivično djelo “teško djelo protiv opšte sigurnosti”.

Postupak u Osnovnom sudu u Bijelom Polju je u toku, a u novembru prošle godine Negočić je negirao krivicu i kazao da je do eksplozije došlo “zbog neadekvatne tehnologije proizvodnje”.

Preporučujemo za Vas