Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku

Dokumentarni film možete pogledati na TV Vijesti, večeras od 20:50h.
155 pregleda 1 komentar(a)
Green Home, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Green Home, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.01.2018. 11:07h

BioNET je regionalna mreža koja okuplja 14 organizacija iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije koje se bave zaštitom prirode.

BioNET ima za cilj jačanje kapaciteta nevladinih organizacija iz Jugoistocne Evrope kao i poboljšanje njihove međusobne saradnje, a sve sa ciljem zaštite prirode i efikasnijeg održivog korišćenja prirodnih resursa . U cilju informisanja javnosti o radu BioNET mreže napravljen je film u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju.

U periodu od 13.11. – 17.11.2017. u Crnoj Gori je održan trening za NVO koje su članovi BioNet mreže, na temu upravljanje zaštićenim područjima kao sto je Natura 2000, zaštita i upravljanje velikim zvijerima, značaj uključivanja zainteresovanih strana u procesu donosenja odluka kao i na koji način sprovoditi marketing zaštićenih područja . Domaćini treninga bili su: nevladina organizacija Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Crnogorsko Drustvo Ekologa.

Jedan od izazova sa kojima se suočavaju zemlje pristupnice Evropske Unije je svakako uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000, koja je jedan od preduslova za otvaranje poglavlja 27, kao jednog od najskupljih i najzahtjevnih poglavlja. Natura 2000 predstavlja područja koja su važna za očuvanje ugroženih vrsta i staništa u Evropkskoj Uniji.

Prvog dana treninga svoje znanje i iskustvo podijelila je G-dja Sissi Samec, kljucni ekspert za uspostavljanje Natura 2000 podrucja u Crnoj Gori. Pored nje, na treningu su učestvovali Diana i Joel Pound iz Engleske, koji su govorili o načinu uključivanja zainteresovanih strana kao i identifikaciju istih prilikom procesa uspostavljanja zaštićenog područja. Korake ka efikasnijem marketingu zastićenih područja učesnici su razvijali kroz rad u grupama koji je vođen od strane Erike Harms, People4Planet, USA.

Učesnici su imali prilike i da posjete nacionalni park Durmitor, kao i Botaničku baštu koju je osnovao, popunjavao i održavao gospodin Daniel Vincek. Prof. Danijela Stešević sa Univerziteta Crne Gore kao i gospodin Vincek bili su domaćini ove posjete. Činjenica da na tako malom prostoru živi 500 različitih biljnih vrsta oduševila je učesnike, kojima nije smetalo ni to što bašta nije bila u raznim bojama usljed vegetacije u kojoj se nalazi.

Da bi priroda funkcionisala savršeno bitno je i da lanac ishrane funkcioniše kako treba. Koliko je važno održavanje prirodne ravnoteže i kolika je uloga velikih zvijeri govorio je prof. Josif Kusak.

Nakon ovog treninga, nevladine organizacije koje čine BIONET mrežu nastaviće da rade na jačanju svojih kapaciteta, ali i na prenošenju stečenog znanja na sve subjekte koje se bave zaštitom prirode sa jednim ciljem, a to je efikasno upravljanje prirodnim resursima i zaštitom biodiverziteta.

Dokumentarni film možete pogledati na TV Vijesti, večeras od 20:50h.

Bonus video: