ČUVARI DVA PUTA SMIRIVALI PAVIĆEVIĆA, ON PRIJETIO DA ĆE SEBI NAUDITI

Incident u ZIKS-u: Osuđenici se tukli, pa prijetili da će zapaliti ćeliju

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Pavićević je incident izazvao nakon što su ga, navodno, službenici danima maltretirali zbog tuče u kojoj je učestvovao
264 pregleda 6 komentar(a)
Zatvorenik, Foto: Shutterstock
Zatvorenik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2018. 06:52h

Zatvorski službenici nedavno su  dva puta  smirivali osuđenika Marka Pavićevića, jer je  pokušao da zapali ćeliju u  kojoj boravi. 

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”,  Pavićević je incident izazvao nakon što su ga, navodno,  službenici danima maltretirali  zbog tuče u kojoj je učestvovao. 

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) nezvanično su negirali te informacije, u zvaničnim odgovorima objasnili su da su prema Pavićeviću primijenjena propisana sredstva prinude. 

Sagovornici iz spuškog zatvora ispričali su da se Pavićević sredinom januara  potukao sa drugim osuđenikom - Aleksandrom Markovićem. 

Navodno, kada su spuški čuvari krenuli da uspostave red,  rekao im je da je progutao staklo, zbog čega je odveden u podgorički Klinički centar. 

Ljekari su konstatovali da zatvorenik nije progutao nikakav predmet koji bi  ga mogao ugroziti. 

 Isto se dogodilo i u subotu veče, kada je navodno stražarima isto rekao da bi se spasio batina.   

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, tokom protekle sedmice, došlo je do fizičkog sukoba u kojem je učestvovalo pet zatvorenika, između kojih je bio i zatvorenik M. P.. Pravovremenom intervencijom službenika obezbjeđenja spriječen je dalji fizički sukob između zatvorenika”, odgovorili su iz ZIKS-a 24. januara.

Dodali su da je protiv učesnika sukoba pokrenut disciplinski postupak. 

Objasnili su i da su prema Pavićeviću službenici obezbjeđenja ZIKS-a   20. januara  primijenili propisana sredstva prinude:

“Radi  sprečavanja zatvorenika da zapali prostoriju u kojoj je smješten i savladavanja aktivnog otpora zatvorenika. U postupku ocjene opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude od strane neposrednih starješina, ocijenjeno je da su službenici obezbjeđenja iz opravdanih razloga upotrijebili sredstva prinude, kao i da je upotreba istih srazmjerna potrebi zbog koje je preduzeta. Netačni su navodi da je zatvorenik u dva navrata progutao žilet”, tvrde iz spuškog zatvora. 

Preporučujemo za Vas