Konfuzija, vlažnost i ostali demoni

A sad bi najbolje bilo da svi prionemo na posao - mi što držimo do sebe, do struke i do CG - majke naše - pa neka pobijedi najbolji (sastav žirija nije savršen, da se razumijemo, ali jeste sasvim dovoljan garant da će svaki konkursni predlog biti s pažnjom razmotren i adekvatno vrednovan)
1 komentar(a)
Bijenale aritekture, Foto: Borislav Vukićević
Bijenale aritekture, Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 27.01.2018. 12:46h

Umri otvorenih očiju i pokušaj/ Umrijeti isplažena jezika Predrag Lucić, "Janko Polić u Fine dining restaurantu Kamov" Pa kaže:

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT) - ispred Države Crne Gore - majke naše - raspisuje međunarodni Konkurs za koncept i sadržaj (ma što to značilo - op. a.) CG postavke na XVI Međunarodnoj izložbi arhitekture - Bijenale u Veneciji, 2018. godine.

Navali narode!

Čestitam - u prvom redu - gospodinu Pavlu Raduloviću, ministru održivog razvoja i turizma - duboki naklon gospodine ministe, u ime arhitektonsko-urbanističke struke i u moje ime - zato što ste, očigledno, svjesni važnosti i značaja CG prisustva na najvažnijoj i najznačajnijoj smotri avangardnih stremljenja - odnosno trendova - u oblastima svima nama najdraže arhitekturice i pripadajućeg joj, svima nama jednako dragog urbanizma - ili pak u oblastima uređenja i oblikovanja prostora - nekima je draže kad se tako kaže.

U prvi mah napisah - vlažnosti - svjesni vlažnosti značaja CG prisustva itd. - vjerovatno iz razloga što već vidim sebe - što se nadam mom prisustvu (i prisustvu mojih starih kostiju, osjetljivih na vlagu) na predstojećem, XVI po redu Bijenalu arhitekturice - i to u ulozi, ni manje ni više, nego odgovornog predstavnika autorskog tima koji će postavkom nadzemaljskog sjaja predstaviti CG - majku našu - u onoj, preko svake mjere vlažnoj Veneciji - u onom našem, preko svake mjere vlažnom, mračnom, zabačenom, preplaćenom i nadasve depresivnom - ali i vrlo inspirativnom prostoru u Veneciji - ali, srećom, uočih i odmah ispravih tu grešku. A čestitam i ostalima, naravno - u prvom redu gospodinu Dušanu Vuksanoviću, drugu komesaru...

Samo malo, molim vas, kad smo već kod grešaka...

Evo ga: Na sjednici održanoj 16. novembra prošle godine, Vlada CG - majke naše - pozivajući se na član 45a stav 1 Zakona o državnoj upravi („Službeni list RCG“, broj 38/03 i „Službeni list CG“, br. 22/08, 42/11 i 54/16), donijela je, veli - Rješenje - o određivanju v.d. (vršilac dužnosti) generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekte (draže bi mi bilo da stoji - Glavnog državnog arhitekta - op.a.) u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

I još veli - pod 1. - Za v.d. generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, određuje se niko drugi do - Dušan Vuksanović (vršilac dužnosti - v.d. Vuksanović Dušan - čak se i incijali slažu) - diplomirani inženjer arhitekture - do postavljenja, veli, generalnog direktora ovog Direktorata, sve u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

A u Obrazloženju odluke stoji da je pomenuti Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma, na osnovu člana 45a stav 1 Zakona o državnoj upravi, podnio predlog da Vlada CG - majke naše - postavi za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, nikoga drugoga do - Dušana Vuksanovića - diplomiranog inženjera arhitekture - do, veli, postavljenja generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekta, sve u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Podrazumijeva se, valjda, da mi nije bilo teško da provjerim da li je Rješenje o određivanju v.d. generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekta pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma - objavljeno u Službenom listu CG - majke naše - i gle čuda - ispade da jeste - i to u broju 78/2017, od 23. novembra 2017. godine.

Za v.d. generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekta u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, određuje se, evo lijepo piše u SL, niko drugi do - prof. dr Dušan Vuksanović - diplomirani inženjer arhitekture, do postavljenja generalnog direktora ovog direktorata u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Imajući sve ovo u vidu, bio sam (nemalo) iznenađen kad sam na naslovnoj strani raspisa Međunarodnog Konkursa za koncept CG postavke na XVI Međunarodnoj izložbi arhitekture - Bijenale u Veneciji, 2018. godine - primijetio da stoji: Komesar/ Dr Dušan Vuksanović, d.i.a./ Glavni Državni arhitekt - a ne, kako bi trebalo: " Komesar/ Dr Dušan Vuksanović, d.i.a./ v.d. Glavnog Državnog arhitekta.

Molim vas...

Naravno da mi nije bilo teško da pročešljam sve brojeve SL - redom, od pomenutog broja 78/2017, do broja 02/2018 - ne bih li pronašao rješenje kojim se prof. dr Dušan Vuksanović, d.i.a. - ili neko drugi - određuje za generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekta - ali ne nađoh ništa.

Naravno da mi nije bilo teško da dobro pročešljam i sve dokumente sa svih sjednica Vlade CG - majke naše - održanih u periodu od 16. novembra 2017. godine do 11. januara 2108. godine - ali opet ne nađoh ništa - tako da mi ne preostaje ništa drugo do li da sa velikom sigurnošću ustvrdim da prof. dr Dušan Vuksanović, d.i.a. - nije Glavni državni arhitekt, nego v.d. generalnog direktora Direktorata Glavnog državnog arhitekta - i u to ime molim ekipu iz MORiT, koja stoji iza pomenutog raspisa - da ispravi tu grešku.

I to bi bilo, otprilike, sve što bih imao da prebacim na račun raspisa Konkursa za koncept CG postavke na predstojećem Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Kolateralni zgoditak - Bingo - temeljitog češljanja svih dokumenata sa svih sjednica Vlade CG - majke naše - održanih u periodu od 16. novembra 2017. godine do 11. januara 2108. godine - ogledao bi se u dokumentu naslovljenom Informacija o učešću Crne Gore na XVI Bijenalu arhitekture u Veneciji s Predlogom ugovora - kakvog ugovora, pitate se vi - Ugovora o zakupu prostora za realizaciju izložbe na Venecijanskom Bijenalu umjetnosti i Bijenalu arhitekture - o zakupu tog našeg, preko svake mjere vlažnog, mračnog, zabačenog, preplaćenog, depresivnog i nadasve inspirativnog u Veneciji - ali ne bih o tom dokumentu ovom prilikom - zato što osjećam dužnost i obavezu da tom iznimno važnom dokumentu posvetim čitavu jednu stranu. A što se tiče prostora - što je tu je - najbolje bi bilo da taj prostor shvatimo kao izazov, ne znam što da vam drugo kažem.

Samu činjenicu da je raspisan Konkurs za koncept, odnosno koncepciju (vidjećemo još za sadržaj - za sada bih te dvije stvari držao odvojeno) postavke CG - majke naše - na predstojećem Bijenalu arhitekture u Veneciji, doživljavam - u prvom redu - kao jedinstvenu šansu da provjerim svoje sposobnosti po pitanju shvatanja prostora - upravo kroz prikazivanje oblika prostora (ma što to značilo) i oblika u prostoru (ma što to značilo) - a ujedno sam zahvalan, do neba, svima koji stoje iza odluke da se raspiše Konkurs - i to međunarodni - za koncept i sadržaj CG postavke - čime nam je pružena jedinstvena prilika da odmjerimo snage i vidimo kako stojimo.

Dakle, gospođa Sonja Radović Jelovac, kustosica crnogorske postavke na predstojećem, XVI Bijenalu arhitekture u Veneciji - odlučila je da tema naše postavke bude: EMERGING RESILIENCE: Reimage voids through sharing values - čime je, ujedno, postavila "okvir za buduća istraživanja kojima će se aktuelizovati potreba za holističkim pristupom, kroz imperativ rezilijentnosti socio-ekoloških sistema (SES Resilience)".

A sad bi najbolje bilo da svi prionemo na posao - mi što držimo do sebe, do struke i do CG - majke naše - pa neka pobijedi najbolji (sastav žirija nije savršen, da se razumijemo, ali jeste sasvim dovoljan garant da će svaki konkursni predlog biti s pažnjom razmotren i adekvatno vrednovan).

Srećno svima koji riješe da uzmu učešća na ovom konkursu!

Bonus video: