Koji simptomi ukazuju na rak dojke kod muškaraca?

Dok, u prosjeku, jedna od osam žena oboli od raka dojke, ta bolest bude dijagnostifikovana jednom od 870 muškaraca. Iako uglavnom pogađa starije od 60 godina, u veoma rijetkim slučajevima obolijevaju i mlađi muškarci
771 pregleda 3 komentar(a)
ljekar, doktor, tumor, rak, kancer, Foto: Shutterstock.com
ljekar, doktor, tumor, rak, kancer, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.01.2018. 10:14h

I pored toga što se rak dojke uglavnom vezuje za žene, od njega oboljevaju i muškarci. Iako je kod njih to veoma rijetko, simptomi opake bolesti veoma su slični onima kod žena.

Dok, u prosjeku, jedna od osam žena oboli od raka dojke, ta bolest bude dijagnostifikovana jednom od 870 muškaraca. Iako uglavnom pogađa starije od 60 godina, u veoma rijetkim slučajevima obolijevaju i mlađi muškarci.

Ukoliko se rak otkrije na vrijeme, odnosno u ranoj fazi, oboljeli ima velike šanse za izlječenje. Mnogi, međutim, odlažu odlazak kod ljekara, čak i ako uoče neki od simptoma, piše britanski Ekspres.

Simptomi raka dojke kod muškaraca su:

Kvržica na dojci - obično je tvrda, ne boli i ne pomjera se unutar grudi,

Bradavice okrenute na unutra,

Tečnost curi iz bradavice (tzv. prežnjenje bradavice) - može biti i pomješana sa krvlju,

Bol ili osip oko bradavice, koji ne prestaje,

Koža oko bradavice postaje tvrda, crvena i otečna,

Javljaju se mala ispupčenja u pazuhu (otečene žlijezde).

Iako je, kao što je već rečeno, pojava raka dojke veoma rijetka kod muškaraca, ukoliko primjetite ili sumnjate na neki od simptoma ili u porodici imate pretke ili srodnike (kako ženske, tako i muške) koji su oboljevli od raka dojke, najbolje bi bilo da se obratite ljekaru, preosi B92.