KATALONSKE FUDBALSKE PODJELE

Espanjol tužio Barselonu i Pikea: Rasizam na "Nou kampu"?

Navijači Barse su, naime, tokom cijelog meča vrijeđali goste i to na veoma prizeman način, prenose španski mediji, povicima - “smrt Espanjolu”, “k..... sinovi”, “španska g....”
5 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters
Barselona, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 23:42h

Između Barselone i Espanjola, dva najveća i najuspješnija katalonska kluba, nikada nije postojalo pravo gradsko rivalstvo, iz prostog razloga što je razlika u kvalitetu tima, igračima, novcu i broju navijača uvijek bila ogromna.

Naravno, u korist Barselone...

Da postoji animozitet, možda i veći nego što se mislilo, vidjelo se sinoć na “Nou kampu”, u revanšu četvrtfinala Kupa kralja.

Navijači Barse su, naime, tokom cijelog meča vrijeđali goste i to na veoma prizeman način, prenose španski mediji, povicima - “smrt Espanjolu”, “k..... sinovi”, “španska g....”...

Zbog toga su čelnici manjeg kluba iz Barselone uputili pismo Fudbalskom savezu Španije, u kome su zatražili da se pokrene istraga zbog “nasilničkog ponašanja, rasizma, ksenofobije i netolerancije u sportu”.

Espanjol je, takođe, zatražio da se pokrene postupak protiv Đerara Pikea i Serhija Busketsa.

Razlog je bizaran – njih dvojica su više puta tokom intervjua nakon meča nazivali Espanjol - “Espanjol iz Kornelje”.

Kornelja de Ljobergat je predgrađe Barselone, u kome je odnedavno sjedište kluba, a koje je u katalonskoj javnosti prepoznato kao uporište unionista, pa čak i španskih nacionalista.

Pike je, kako navode mediji, tri puta potencirao da je Barsa pobijedila Espanjol iz Kornelje, a na pitanje zašto tim iz Barselone naziva tako, odgovorio je: “Pa, oni su iz Kornelje, zar ne”.

U Espanjolu smatraju da je Pike malicioznim komentarima i ponašanjem “uvrijedio klub, stanovnike jednog dijela Barselone i navijače Espanjola”.

“Takvim stavom izaziva nasilje i netoleranciju, stvara moguće nove probleme između dva kluba iz istog grada”, navodi Espanjol.