Obratite pažnju na oznake utisnute na ambalažama

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije govore da štetne hemikalije iz plastike izazivaju hormonsku neravnotežu, alergije, poremećaje u ponašanju, oštećenja jetre, neplodnost, dijabetes, kardiovaskulare bolesti
97 pregleda 2 komentar(a)
plastične boce, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
plastične boce, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 26.01.2018. 09:45h

Ambalaže, pribor i posuđe od plastike, zahtijevaju adekvatno korišćenje i održavanje jer u suprotnom mogu negativno uticati na naše zdravlje.

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije govore da štetne hemikalije iz plastike izazivaju hormonsku neravnotežu, alergije, poremećaje u ponašanju, oštećenja jetre, neplodnost, dijabetes, kardiovaskulare bolesti. Istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta Ročester pokazalo i da ftalati koji se dodaju plastičnim ambalažama utiču na mozak dječaka, dajući im ženske osobine.

Plastične ambalaže u kojima se pakuju namirnice imaju utisnute oznake na koje rijetko obraćamo pažnju, a koje nam ukazuju koliko je plastika opasna.

Flaše u kojima se pakuje voda i ulje obično na svom dnu imaju utisnut broj 1 u trouglu. Riječ je o ambalaži koja je namijenjena jednokratnoj upotrebi.

Ukoliko se u trouglu nalazi broj 2 radi se o bezbjednoj plastici, a obično se od nje prave tube za paste.

Ambalaža s brojem 3 u trouglu sadrži veliki broj aditiva koji su potencijalno otrovni pa se u zadnje vrijeme izbacuje sa tržišta.

U kvalitetne plastične ambalaže ubrajaju se one sa brojem 4 u trouglu, a to su obično kese namijenjene pakovanju hrane za zamrzavanje.

Najkvalitetnija ambalaža ima oznaku 5 u trouglu, bijele je boje i obično se u njoj pakuje jogurt, mlijeko, sirup.

Brojem 6 u trouglu označene su posude u kojima se pakuju suvi kolači ili jezgrasto voće, nikako tečnost.

Brojem 7 u trouglu označeni su materijali odnosno proizvodi od plastike čiji je sastav nepoznat. Ovakve ambalaže u kontaktu sa deterdžentima i visokom temperaturama ispuštaju supstancu bisfenol A koju nazivaju pretumbatorom hormona. Zbog toga prije nego kupite proizvod obavezno obratite pažnju da li ambalaža ima adekvatnu oznaku.

Bonus video: