Katnić to smatra prijetnjom, advokati nepotrebnom dramom: "Ko da vodi računa"

Optužnicom Specijalnog tužilaštva za pokušaj terorizma obuhvaćeni su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević. Optužnicom su obuhvaćena i Andrija Mandić, Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović
83 pregleda 0 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Printscreen
Bratislav Dikić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 26.01.2018. 18:42h

Tok suđenja:

11:52 Pretres je prekinut i suđenje se nastavlja 31. januara u 9 časova.

11:43 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kaže da se radi o prijetnjama upućenim Dikiću i traži od suda da interveniše. Advokat Dražen Medojević je kazao da nema mjesta da se pravi drama jer se radi o procesnoj sugestiji i da je van pameti da se radi o prijetnji. Advokat Nikola Medojević je kazao da apsolutno nije bilo pomisli da uputi prijetnju, već da je mislio u smislu da treba obratiti pažnju na procesnu radnju.

Advokat Dušan Radosavljević je kazao da je Dikić iznio dopunu odbrane u momentu kada to nije predviđeno.

11:40 Pušten je snimak na kome se čudi kako Dikić govori nekome od branilaca: "Ko da vodi računa, ja samo govorim istinu".

11:36 Dikić je potvrdio da mu se neko od branilaca obratio, a da je on samo rekao da govori istinu.

11:10 Data je pauza do 11.30

10:57 "Kristina Hristić ništa nije znala. Ona je došla sa mnom, nije znala čak ni da ću da idem na protest", navodi Dikić. On kaže da se ne smatra krivim za ono što je optužen, ali da jeste moralno odgovoran za to što je doveo sebe u ovu situaciju.

10:49 Dikić navodi da nije shvatio da ima zaduženja da ikoga organizuje i vodi računa o bilo kome na protestu. On je objasnio da nije znao za postojanje oružja i da nikada ne bi učestvovao ni u čemu da jeste.

10:39 Dikić je pojasnio da mu je Sinđelić na trećem susretu potvrdio da će protest protiv NATO biti u nedjelju. On kaže da Sinđelić jeste pominjao da su organizatori lideri opozicije, ali da se ne sjeća da li je pominjao imena partija.

Dikić dodaje da mu je Sinđelić rekao da bi trebalo da se vide 15. ili 16. oktobra sa liderima opozicije i da je trebalo da govori na protestu.

"Na trećem viđenju na rastanku je rekao da lideri opozicije planiraju da uđu u Skupštinu i ja sam tada rekao da neću da učestvujem u sukobima, a on je rekao da neće biti nikakvih sukoba već da će pogurati sa policijom kao navijači na utakmici", tvrdi Dikić.

10:30 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je svjedok saradnik iznio svjedočki iskaz u vezi onoga što je znao, da je iskaz bio detaljan i da nemaju primjedbi.

10:21 Svjedok saradnik da mu Edi nije rekao da baterija specijalnog telefona traje četiri godine. Uskraćen je odgovor na pitanje da li su ga Kozaci protjerali kada su saznali da nije bio kršten. Nije dozvoljen odgovor na pitanje da li je svjedok saradnik izbačen iz petog razreda osnovne škole i da je završio samo četiri razreda osnovne škole.

Sinđelić je potvrdio da ga je bio strah jer su ljudi koji su sarađivali sa Edijem nestajali i ginuli.

10:19 Sinđelić ne smatra da je prevario čovjeka od kog je pozajmio kombi, jer ne može da mu ga vrati zbog toga što je oduzet i da će mu on nadoknaditi štetu. Naveo je da niko nije odbio da se sastane sa njim zbog, kako Čađenović kaže, "mješovitog nacionalnog porijekla". Sinđelić tvrdi da je "čist Srbin".

10:16 Mihailo Čađenović je pitao Sinđelića da li su ga pripadnici nacionalističkih krugova optužili da sve montira na račun crnogorske policije. Sinđelić je kazao da je apsolutno netačno.

Čađenović je pitao Sinđelića da li zna da je Mirko Velimirović u tajnoj službi zaveden pod šifrovanim imenom Paja. Sinđelić je kazao da ga svi na četničkim skupovima znaju kao Paju.

Sinđelić je objasnio da mu je bili čudno napadno ponašanje Velimirovića, ali da nije čuo nikoga okolo da mu sugeriše šta da priča.

10:07 Tužilac Saša Čađenović je kazao da nemaju dodatnih predloga u vezi svjedočenja Saše Sinđelića.

9:58 Bratislav Dikić je rekao da će se sa braniocem Dušanom Jovovićem konsultovati da li da ostane pri zahtjevu ranijih advokata o psihijatrijskom vještačenju Saše Sinđelića.

9:36 Advokat Dražen Medojević kazao je da je svjedok saradnik optužio Nebojšu Medojevića da je poslao neke ljude da ga likvidiraju, pa traži da se Medojević pozove da se izjasni na te okolnosti.

9:35 Advokat Dušan Radosavljević traži da se saslušaju Mirko Velimirović, kao i Dušan Sretenović iz Beograda jer je prema izvještaju BIA vozio na aerodorm Miloša Jovanovića i imao neposredsn kontakt sa svjedokom saradnikom.

"Predlažem takođe da se u svojstvu svjedoka sasluša Goran Vidojević zbog kontakata sa svjedokom saradnikom Sašoim Sinđelićem", rekao je Radosavljević

9:19 Advokat Nikola Bulatović predložio je da se napravi uvidu u spise predmeta Vojnog suda u Nišu i Županijskog suda u Vukovaru, kako bi se utvrdio kredibiltet svjedoka saradnika Saše Sinđelića. On je tražio da se u cilju utvrđivanja okolnosti na dan izbora saslušaju tadašnji ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, kao i funkcioneri Demokratskog fronta Predrag Bulatović, Nebojša Medojević i Slaven Radunović.

Tražio je i psihijatrijsko vještačenje svjedoka saradnika.

9:06 Dikić je kazao da je saglasan sa advokatom Dušanom Jovovićem koji mju je dodijeljen.

Suđenje okrivljenima za pokušaj terorizma na izborni dan 2016. godine nastvalja se danas. Suđenje je juče prekinuto jer je okrivljeni Bratislav Dikić otkazao punomoćje braniocima Milanu Petroviću i Goranu Petronijeviću.

Dikić je pred sudskim vijećem podgoričkog Višeg suda rekao da je otkazao punomoćje braniocima jer je, kako je rekao, u posljednje vrijeme došlo do nerazumjevanja između njih i njega.

Po službenoj dužnosti za branioca mu je dodijeljen advokat Dušan Jovović.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva za pokušaj terorizma obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Bonus video: