Jovićevićeva odustala, Jovović brani Dikića

Dikić, navodno, tražio od branioca da mu omoguće da što prije izađe iz pritvora
300 pregleda 12 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Boris Pejović
Bratislav Dikić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2018. 07:34h

Bivšem šefu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću dodijeljen je branilac po službenoj dužnosti - advokatica Nina Jovićević, koja je odustala od predmeta.

Nakon toga, dodijeljen mu je branilac Dušan M. Jovović, koji je “Vijestima” kazao da je posjetio Dikića.

Rekao je da je vrlo kratko razgovarao sa klijentom, i da ne može govoriti o predmetu dok ne izvrši uvid u spise, jer je tek angažovan.

Advokat Jovović je istakao i da neće tražiti odlaganje pretresa zakazanog za danas.

Dikić gotovo mjesec žalio se da više ne može da izdrži u ćeliji Istražnog zatvora, u kojoj je sam od kada mu je određen pritvor u oktobru 2016. godine. Navodno, zbog toga su i nastale razmirice između optuženog za pokušaj terorzima na dan parlamentarnih izbora, i njegovih branioca Gorana Petronijevića i Milana Petrovića, od kojih je tražio da što prije izađe iz spuškog zatvora, ali i da mu “ukinu” optužbe za pokušaj terorizma.

Izvori "Vijesti" uključeni u taj sudski predmet, tvrde da su nesuglasice između Dikića i njegovih branioca kulminirale prije tri dana, zbog odluke optuženog da promjeni iskaz dat pred sudom, kako bi sebi olakšao položaj.

U srijedu, 24. januara, otkazao im je punomoć.

Sutkinja Suzana Mugoša juče je u sudnici pročitala dopis dvojice srpskih advokata, koji su je obavijestili da im je Dikić otkazao punomoćje za odbranu. Nakon što ga je sutkinja pozvala da saopšti da li je to istina, Dikić je potvrdio i kazao da su ga Petronijević i Petrović branili besplatno:

"Više kao prijetelji, ali u posljednje vrijeme imamo neka naša narezumijevanja, o čemu ne bih govorio. Poslije jučerašnjeg dana odlučio sam da opozovem punomoćje”.

Ni on, u sudnici, ni njegovi branioci, nijesu htjeli da pojasne o kakvom nerazumijevanju je riječ.

Međutim, dobro obaviješteni izvori “Vijesti” tvrde da je Dikić braniocima rekao da želi da prizna učešće u organizaciji državnog udara, kako bi sebi olakšao položaj i dobio manju zatvorsku kaznu.

On je u sudnici tražio da mu dodijele advokata po službenoj dužnosti, ali i da se suđenje dalje ne odlaže zbog toga.

“Meni odbrana nije bitna, meni je bitna istina na ovom sudu. Od samog starta, od kada sam iznosio svoju odbranu, ja sam samo potencirao da se sazna istina. Svi smo bolesni, jedva izdržavamo taj pritvor...”, kazao je Dikić.

Od njegovih bivših branilaca juče nije bilo moguće saznati da li je Dikić tražio da ga podrže u promjeni iskaza.

Petronijević nije odgovarao na pozive novinara “Vijesti”, a Petrović je kazao da ne može govoriti o čemu su razgovarali sa Dikićem.

"On je donio svoju odluku. Na to nemam komentar. Kodeks advokature i prvo načelo posla kojimse bavim je povjerljivost i tajnost razgovora između klijenta i advokata”, kazao je Petrović.

Formalno, Dikić sada ne može da sklopi nagodbu sa sudom, jer je to mogao učiniti samo do glavnog pretresa. Može promijeniti iskaz i priznati da je član kriminalne grupe. On je, ranije u sudnici tvrdio da nije član nikakve kriminalne grupe i da je u oktobru 2016. došao u Crnu Goru zbog liječenja u manastiru Ostrog. Tada je kazao da je mu je iz tužilastva nuđena nagodba.

"Imao sam predlog (Saše) Čađenovića oko nekih razgovora, ali sam dobio direktno mogućnost 12. novembra u subotu u večernjim časovima od glavnog specijalnog tuži oca (Milivoja Katnića) da priznam krivicu, a da mi specijalni tužilac Čađenović upodobi izjavu sa izjavom (Saše) Sinđelića da neću odgovarati nijedan dan”, kazao je Dikić u sudnici 6. septembra 2017.

Sinđelić je svjedok saradnik. Tokom iskaza, više puta branio je Dikića, navodeći da ovaj nije znao da se planiraju navodni oružani sukobi na dan parlamentarnih izbora.

Advokat Petrović će i dalje zastupati Kristinu Hristić

Advokat Milan Petrović kazao je sinoć “Vijestima” da će nastaviti da zastupa optuženu Kristinu Hristić.

“Obavijestio sam sud da sam i dalje zastupnik Hristićeve. Da li će biti promjena vidjećemo kada sa njom obavim razgovor”, kazao je Petrović. Hristićeva, prijateljica optuženog Dikića, sudnicu je juče napustila uplakana.

Ona u sudnici nije mogla da se izjasni da li će je Petrović i dalje zastupati, objašnjavajući da je otkazivanje punomoćja za nju novost.

Sutkinja Suzana Mugoša ostavila joj je rok da se o tome izjasni do danas.

Bonus video: