SASLUŠAĆE SVJEDOKE VIDEO LINKOM

Ponovo odgođeno suđenje Zmajeviću

Zmajević je optužen za ratni zločin protiv civila na Kosovu
154 pregleda 1 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 23:41h

U sudskom procesu koji se u Višem sudu u Podgorici vodi protiv Nikšićanina Vlada Zmajevića, optuženog za ratni zločin protiv civila na Kosovu 1999. godine, sud će od kolega iz Srbije tražiti da obezbijede saslušanje svjedoka putem video linka jer se ni juče nijesu pojavili da svjedoče.

Jedan od svjedoka Damir Nović, poslao je dopis sudu i objasnio zašto ne može da dođe. Kazao je da je ratni invalid i da je lošeg imovnog stanja i da je sve što je imao da kaže o Zmajeviću rekao pred nadležnim organima u Srbiji.

Nović je ključni svjedok koji je, navodno, očevidac Zmajevićevih ratnih zločina. Iako je na prethodnom ročištu advokat Zmajevića tvrdio da se jedan broj svjedoka ne može saslušati jer se protiv njih pred nadležnim organima u Srbiji vodi postupak, koji je zbog istog krivičnog djela vođen i protiv Zmajevića do 2015. godine - teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, juče je utvrđeno da to nije istina. 

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, koja je i na ranijem pretresu rekla da to nije tačno, juče je sudiji Dragoju Joviću dostavila dokumet koji potvrđuje da je taj postupak u Srbiji obustavljan. 

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti. 

“Zmajević za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici. 

Suđenje Zmajeviću nastaviće se 27. marta.