"Dan u Spužu košta 25 eura, a ovo je šteta od 5.6 miliona. Izračunajte sami"

Gosti emisije Načisto na TV Vijesti su bili Zdravko Mitrović, čelnik odbora SD-a u Tivtu, Miomir Abović iz Tivatske akcije, Siniša Luković novinar i dopisnik Vijesti iz Tivta
60 pregleda 0 komentar(a)
Načisto, Foto: Printscreen
Načisto, Foto: Printscreen
Ažurirano: 25.01.2018. 20:42h

Tok emisije:

21:25 Abović ponavlja da Porto Montenegro treba potraživanja da uputi Vladi Crne Gore.

21:23 Luković smatra da će se Matijević suzdržati od potpisivanja ugovora i da bi zaštitila sebe. "Jedan zatvorski dan u Spužu košta 25 eura, a mi govorimo o 5.6 miliona eura, pa izračunajte sami", navodi Luković.

21:22 Abović se nada da Matijević neće potpisati ugovor i inkriminisati sebe. "Ono što se zadnjih godinu i po dana radi u Opštini Tivat je katastrofa".

21:16 Abović ponavlja da je normalno da investitor želi što veći profit, ali da bi trebalo očekivati da i Opština Tivat pokušava da ostvari što veću korist, što nije slučaj.

21:07 Luković objašnjava da nema sumnje da je Porto Montenegro i direktno i indirektno doprinio promociji grada Tivta i njegovom razvoju. Međutim, on ističe da u ugovoru koji su potpisali Piter Mank i Milo Đukanović postoje u najmanju ruku diskutabilne odredbe.

"Nijedan građanin Crne Gore ne može da prošeta djelovima Porto Montenegra, a to je deklarativno javna površina. Je li to povlašćeni položaj? Naravno da jeste", ističe Luković.

On podsjeća da je Porto već platio 7 miliona eura komunalija, i da dok zateže oko jednog plaćanja komunalija, druge uredno plaća.

Luković ukazuje da Opština Tivat ni ne pokušava da prinudi investitora da plati ono što je po ugovoru određeno.

21:04 Mitrović nema sumnje da je Porto Montenegro bio potreban Tivtu, da je doveo nove investitore i iz korjena promijenio čitav grad.

20:59 Mitrović je kazao da ne treba sumnjati da će oni sjesti i razgovarati sa svojim koalicionim partnerima, nakon strateških razlika oko aerodroma i komunalija. Luković ukazuje da su vrlo krupne razlike u stavovima DPS i SD i pita Mitrovića da li postoji elementarna logika oko zajedničkog vršenja vlasti uprkos razlike u strateškim ciljevima.

20:56 Abović je poručio Mitroviću da ih ne abolira uzdržanost, već da moraju da napušte vlast ako žele da pokažu svoj stav prema vlasti u Tivtu.

20:53 Luković navodi da bi bilo zanimljivo čuti glas ministarke Marije Vučinović i poslanik Adrijana Vuksanovića koji dolaze iz Tivta i da bi ovo sada mogao da bude ozbiljan presedan.

20:46 Abović ponavlja da nema pravnog osnova za odluku, a da je odbornica DPS kazala sve priznanjem da se radi o političkoj odluci.

20:37 Luković ponavlja da je problematično da Opština Tivat ispunjava ugovorne obaveze iz ugovora koji su potpisali Vlada Crne Gore i Porto Montenegro. On navodi da ništa nije sporno u ponašanju Porto Montenegra, ali da on očekuje od Vlade da se ponaša u interesu svojih građana, a ne investitora.

20:33 Abović ističe da razumije da Porto Montenegro brani svoj interes, ali da je logično da Opština Tivat nema nikakve obaveze jer nije potpisala nikakav ugovor. "Opština Tivat ne da nema obavezu, nego nema ni pravo da poklanja novac na taj način bilo kome".

Abović ukazuje da se lokalna vlast poziva na Zakon o lokalnoj samoupravi po kome Skupština Opštine raspolaže imovinom i da je tako prenijet teret odlučivanja na odbornike DPS u SO Tivat.

20:27 Luković je kazao da je Tužilaštvo pokrenulo izviđaj zbog ovog slučaja. "Prema mojim saznanjima, Matijević još uvijek nije potpisala taj ugovor i mislim da se koleba zbog što bi ne bi svoje ime da stavi na moguće kršenje zakona i kriminalnu radnju".

20:22 Mitrović navodi da nikakvu obavezu Opština Tivat nije imala da član ugovora primijeni i pokloni Porto Montenegru preko 5 miliona eura.

20:17 Luković postavlja pitanje kakve veze ima Opština Tivat sa ugovorom Vlade i Adriatik marinas jer to je treća strana u ugovornom odnosu dvije strane.

20:14 Mitrović kaže da SD nije učestvovao u pregovorima sa Adriatik Marinas.

20:10 Miomir Abović tvrdi da se Matijević nije pojavila u emisiji jer je svjesna da bi doživjela fijasko u suočavanju argumenata i da je izabrala manje zlo.

20:02 Urednik je objasnio da nisu uspjeli da u emisiju dovedu predstavnike Vlade ili DPS uprkos naporima. Predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević je prvobitno najavila učestvovanje nje i ili potpredsjednika Opštine Siniše Kusovca, ali je potom promijenila stav.

Šef Vladinog biroa za komunikaciju Srđan Kusovac je kazao da ovaj slučaj nema nikakve veze sa Vladom i da zato treba pozvati predstavnike Opštine. Matijević je u svom saopštenju navela da je taj dogovor i posljedica ugovora između Vlade i važnog investitora.

Šta je pozadina odluke DPS većine u Tivatskom parlamentu da se od investitora Porto Montenegra ne naplati 5,6 miliona eura duga za komunalije? Da li je taj dug oprošten ili se radi o “prebijanju”? Da li se radi o političkoj odluci ili za nju postoji pravno utemeljenje? Šta precizira osnovni ugovor sa Vladom?

Da li su investitori u Tivtu zlatan primjer ulagača ili, kako dio javnosti tvrdi, privilegovana ekipa u dosluhu sa lokalnim moćnicima?

Zašto su partneri DPS-a na nacionalnom nivou ostali uzdržani oko ove odluke? Kakav je stav predstavnika Porto Montenegra u vezi ovih nedoumica?

Odgovore na ova i druga pitanja ispratite u najnovijem izdanju emisije Načisto, u četvrtak od 20h na televiziji Vijesti.

Gosti: Zdravko Mitrović, čelnik odbora SD-a u Tivtu, Miomir Abović iz Tivatske akcije, Siniša Luković novinar i dopisnik Vijesti iz Tivta.

Bonus video: