Ministri za podršku „Baukulture”

Sastanak je održan povodom početka obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, a u susret Svjetskom ekonomskom forumu koji počinje u Davosu
84 pregleda 2 komentar(a)
ministri kulture Švajcarska, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
ministri kulture Švajcarska, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 24.01.2018. 11:04h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predvodio je crnogorsku delegaciju na sastanku ministara kulture u Davosu u Švajcarskoj 21. i 22. januara, na poziv predsjednika Švajcarske konfederacije Alaina Berseta.

Na sastanku je usvojena i Deklaracija koja predlaže koncept “Baukulture” ističući značaj međusobne interakcije čovjeka i prostora koji ga okružuje.

“Baukultura naglašava centralnu ulogu kulture u graditeljskom okruženju i podsjeća da kultura pokreće ekonomsku, društvenu i ekološku održivost. Baukultura podsjeća na uravnotežen razvoj centra i periferije, ruralnih i urbanih zona, te da takva politika u centru mora imati kulturu, na svim nivoima upravljanja”, navode iz Ministarstva kulture.

Sastanak je održan povodom početka obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, a u susret Svjetskom ekonomskom forumu koji počinje u Davosu.

Ministar Bogdanović je govorio na sesiji posvećenoj značaju kulture za društvo.

“On je podsjetio da Crnu Goru karakteriše bogatstvo kulturnih slojeva, zbog čega savremene politike u oblasti očuvanja kulturne baštine upućuju na koncept njenog održivog korišćenja”, saopšteno je iz Ministarstva kulture i istaknuto da je Bogdanović imao i niz bilateralnih susreta sa ministrima i predstavnicima međunarodnih institucija.

U razgovoru sa ministrom kulture Srbije, Vladanom Vukosavljevićem, Bogdanović je najavio ministarsku konferenciju posvećenu zajedničkom projektu obnove bivšeg jugoslovenskog paviljona u državnom muzeju “Aušvic Birkenau”, planiranu na Cetinju tokom marta, kojoj će prisustvovati ministri kulture zemalja bivše Jugoslavije. Ministar kulture razgovarao je i sa makedonskim kolegom, Robertom Alagjazovskim, ministarkom kulture Švedske Alis Bah Kunke sa kojom je bilo riječi o razmjeni stručnjaka u oblasti tradicionalnih zanata, posebno o obradi drveta, sa ministrom kulture Poljske, Pjotrom Glinskim, sa ministarkom kulture Grčke Lidijom Koniordou. Sa njom je Bogdanović razgovarao o modelima saradnje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i mogućnostima dolaska njihovih arheologa u Crnu Goru. Sa novoizabranim generalnim direktorom ICCROM-a Veberom Ndorom i predstavnikom ICCROM-a, Džozefom Kingom, Bogdanović je govorio o njihovom aktivnijem uključivanju u upravljanje procesima zaštite Prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora. Razgovarao je i sa zamjenikom direktora Centra za svjetsku baštinu UNESCO, Lazareom Eloundouom Asomom, i to o statusu četiri lokaliteta Crne Gore koja su upisana na UNESCO listu (Prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora, Nacionalni park Durmitor, stećci-srednjovjekovna groblja i venecijanska utvrđenja).

Bonus video: