Njegošev park polako ali sigurno pretvara se u još jedan parking prostor

Iako je kazna za parkiranje na zelenoj površini 100 eura, ipak to ne sprečava brojne građane da i dalje ostavljaju svoje četvorotočkaše ispod borova. Parkovi, zelena ostrva, travnjaci – sve je u funkciji parking prostora
86 pregleda 8 komentar(a)
Njegošev park, Foto: Printscreen (YouTube)
Njegošev park, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 24.01.2018. 09:42h

Nekadašnji svetionik mira i tišine, Njegošev park, zahvaljujući nesavjesnim vozačima polako ali sigurno pretvara se u još jedan parking prostor. Jedan od najstarijih parkova u Podgorici, upozoravaju iz NVO Green home, ukoliko odgovorne službe ne reaguju može biti trajno uništen.

"Mislim da je tu odgovornost svakako građanina koji se parkira na zelenoj površini, znači nema dovoljno razvijenu svijest o tome a svakako nije upoznat sa kaznenom politikom koja je zakonom propisana. Možda efktivniji nadzor, komunalna policija takođe, mislim da prije svega treba i svijest građana da se poveća, a naravno i inspekcijski nadzor i izraženija kaznena politika", kazala je Milica Knadić iz NVO Green Home.

I dok se u centralnom parku u Beču igra badminton, u Oslu organizuju piknici, u Ljubljani prikazuju filmovi na otvorenom, u Podgorici se, pak, parkovi koriste za parkiranje.

"Mislim da bi trebalo zabraniti da se parkiraju po parkovima, uništavati ovako zelene površine, pa je to i ružno vidjeti a mislim da ni ekološki nije u redu", kazao je jedan građanin.

"Mislim da vlada pravi haos i da bi nadležne službe trebale da preduzmu nešto u vezi tog problema", dodao je drugi građanin.

"Sve manje je mjesta za parking a sve se plaća, parking se svuda plaća u PG", pri

"U svim gradovima, u Beogradu živim, porijeklom sam Crnogorac, svi su problematični sa parkingom, svi, komplet Balkan. Mi smo dobri, ali to treba da se napravi urbana sredina, urbanistički plan"

Iako je kazna za parkiranje na zelenoj površini 100 eura, ipak to ne sprečava brojne građane da i dalje ostavljaju svoje četvorotočkaše ispod borova. Parkovi, zelena ostrva, travnjaci – sve je u funkciji parking prostora.

"Smatramo da je razlog tome velika urbanizacija i izgradnja stambenih objekata koji nemaju adekvatnu saobraćajnu strukturu. Svjedoci smo da se izgrađuju veliki stambeni kvartovi sa nedovoljnim brojem parking mjesta, a takođe velika je gustina naseljenosti u pojedinim djelovima grada", kazala je Kandić.

Skoro da nema zelene površine u gradu na kojoj nije parkiran automobil. I dok pojedini građani apeluju na očuvanje parka, Komunalna inspekcija poručuje da su zajedno sa drugim gradskim službama u potrazi za rješenjem koje bi zaštitilo zelenilo od daljeg uništavanja.

Bonus video: