NE SKRIVAJTE IH OD DOKTORA

Sedam važnih informacija za pravilno postavljanje dijagnoze

Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili ljekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada određeni ljekovi dođu u dodir sa tim dodacima, njihova efikasnost se može poništiti ili pojačati, što nije dobro po vaše zdravlje
51 pregleda 3 komentar(a)
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 23:40h

Da bi ljekar mogao da propiše sve potrebne preglede, ljekove i da postavi pravilnu dijagnozu, mora od pacijenta da dobije važne informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Zbog toga ove informacije nikada ne bi trebalo da sakrivate od doktora. 

1. Ishrana 

Kada dođemo na pregled kod ljekara obično osjetimo krivicu zbog nezdrave ishrane. Ponekad zbog toga doktoru ne želimo da otkrijemo kakva je zapravo vaša ishrana, nego govorimo da se hranimo zdravije. 

Sa druge strane, ponekad ne želimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve to su informacije od velike važnosti, koje bismo morali da otkrijemo ljekaru. 

2. Upotreba ljekova 

Neki ljudi često koriste razne ljekove bez znanja doktora ili se ne pridržavaju propisanog načina uzimanja ljekova. Sve to utiče na njihovo liječenje, a može da utiče i na rezultate analize krvi. 

Zato na svakom pregledu ljekaru treba tačno navesti koje ljekove koristite. Naravno, treba navesti i sve one ljekove koje kupujete bez recepta. 

3. Pušenje 

Nemojte da krijete koliko stvarno pušite, bilo da je u pitanju jedna kutija dnevno ili nedeljno. Bez obzira na količinu, obavezno doktoru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate. 

Upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu ljekare. 

4. Alkohol 

Kao i cigarete, i alkohol je opasan po zdravlje. Utiče na jedan od najvažnijih organa - jetru. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze. 

5. Suplementi i ljekovito bilje 

Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili ljekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada određeni ljekovi dođu u dodir sa tim dodacima, njihova efikasnost se može poništiti ili pojačati, što nije dobro po vaše zdravlje. 

6. Seksualni život 

Neprijatno je odgovarati na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije o tome kakvu zaštitu koristite i da li ste imali neku polno prenosivu bolest mogu biti važne za propisivanje potrebnih analiza i pregleda. 

7. Mentalno zdravlje 

Kada vas ljekar pita kako se osjećate, nemojte da skrivate svoje pravo stanje i emocije. One mogu da budu manifestacija nekih fizičkih problema. 

Mnogi ne znaju da bolesna štitna žlijezda može da prouzrokuje napad panike i anksioznost. Iskren razgovor sa doktorom samo može da pomogne. Zato govorite istinu, prenosi B92.