Završeno svjedočenje Sinđelića: Od pazarnog dana do "našeg čovjeka"

Suđenje se nastavlja 25. januara u 9 časova
113 pregleda 0 komentar(a)
suđenje, državni udar, Foto: Screenshot (YouTube)
suđenje, državni udar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.01.2018. 18:29h

Tok suđenja:

13:30 Saslušanje svjedoka saradnika je završeno i nakon toga je advokat Miroje Jovanović iznio niz zahtjeva za pribavljanje dokumentacije kao i saslušanje više osoba sa kojima je kontaktirao Sinđelić.

12:24 Preslušava se razgovor od 14. oktobra 2016. godine.

Muškarac se obraća Sinđeliću sa porukom da se javi Aleksandru Aleksiću nakon što mu pošalje broj. Sinđelić objašnjava da se radi o ideju da se angažuje još četnika, a da je nakon razgovora shvatio da su oni već angažovani.

Drugi preslušani razgovor je vezan za istu situaciju kada je Sinđelić stigao u Šabac i obećava istom čovjeku da će kontaktirati Aleksića i još jednu osobu.

Treći preslušani razgovor je razgovor Sinđelića i "jednog od te dvije osobe sa kojom sam se dogovarao". Na snimku se oni dogovaraju gdje će se naći u Šapcu, jer se nisu lično poznavali.

12:20 Nakon što su Sinđeliću pokazane kopije pasoša sa imenima Eduard Šišmakov i Eduard Širokov, on je potvrdio da se radi o istoj osobi, odnosno da je to Edi. Sutkinja je kazala da su kopije pribavljene preko međunarodne pravne pomoći od Srbije i Poljske.

11:55 Sinđelić navodi da je prioritet bio izvlačenje Dikića jer je puno znao, a nije izdao za razliku od Velimirovića.

11:50 Na pitanje Dikića, Sinđelić kaže da je on htio da predloži da se angažuju advokati da brane uhapšene srpske državljane, ali da mu je Edi na Kalemegdanu već rekao da on već radi oko toga i da je Edi rekao da je advokat Goran Petronijević "naš čovjek".

11:48 Sinđelić kaže da niko iz Srbije nije bio prisutan na njegovim sastancima sa Edijem, te da niko ne može da potvrdi na taj način njegove susrete sa Edijem.

11:39 Svjedok saradnik tvrdi da se od njega kriju informacije u vezi crnog vozila koje je navodno bilo puno oružja, a za koje on tvrdi da je učestvovalo u napadu na njega.

11:25 Sinđelić upozorava ženu u razgovoru da se što manje kreće naveče, jer "onaj sa bradom što je dolazio sa mnom" nije ispravan i uradio je neke loše stvari, a dolazio je sa njim pa je možda zapamtio put. Svjedok saradnik je ranije opredijelio da je to Velimirović.

Snimak je nastao 20. oktobra pola sata prije ponoći.

Sinđelić tvrdi da je Velimirović ucijenjen i pretučen da promijeni iskaz koji je dao pred sudom. On kaže da to može da tvrdi jer ima posla sa starim djelovima službe koji se ne libe ničega. Navodi da nije znao da li je Velimirović u tom trenutku u pritvoru.

11:10 Preslušava se razgovor Sinđelića i ženske osobe zabilježen 20. oktobra nešto prije devet časova.

Sinđelić u razgovoru objašnjava da nije došao jer ima puno posla, da nije vidio poruku koju mu je ta osoba poslala i da je isključivao telefon jer su ga novinari zvali. "Ako ko šta pita, otišao sam na građevinu ili da štampam majice", navodi Sinđelić.

Sinđelić je nakon preslušanog razgovora počeo da aplaudira i kazao da je razgovarao sa suprugom, Danijelom Janković. Nije mogao da se sjeti broja telefona niti da li je imala više brojeva.

Advokat pita Sinđelića da li znači da se nije pojavio prethodne noći, a Sinđelić kaže da ne razumije. Advokat na osnovu poruka koje su stizale Sinđeliću i opredjeljivanja datuma predaje ukazuje da se Sinđelić istog datuma kada se predao BIA, nije ipak nalazio kod kuće, kako je to prethodno tvrdio.

"Kako je mogao da pakuje opremu koja je bila kući, kada nije bio kući?", pita Radosavljević.

Sinđelić tvrdi da nije rekao da je to bilo te noći, već da se on datuma ne sjeća i da se on predao u satima pred jutro, u noći kada je napadnut.

11:04 Svjedok saradnik tvrdi da je uništio brojeve sa kojima je pričao o inkriminišućim radnjama i koji su se mogli povezati sa državnim udarom. Sinđelić navodi da je telefone uništavao najviše da bi zaštitio Edija.

On kaže da je fleš koristio da bi se zaštitio, a ne da snimi Edija i da je zbog toga sakrio fleš u vozilu.

10:57 Sinđelić kaže da je petak pijačni dan u Šapcu. Advokat Radosavljević je naveo kako objašnjava da je 19. oktobar srijieda i zašto je tada bio u Šapcu po baznim stanicama, a da 21.oktobra kada je bio petak ga nema evidentiranog tamo po baznim stanicama.

Sinđelić tvrdi da je bio u Bogatiću u četvrtak, a Radosavljević ukazuje da po baznim stanicama nije napuštao Beograd 20. oktobra, što je četvrtak.

10:52 Svjedok saradnik kaže da se sa Dušanom Đurićem Duksom družio po Moskvi, ali da nikada nije prisustvovao sastancima njega i Edija. Potvrdio je i da je sa Đurićem bio u restoranu "Samarkand".

10:42 Sinđelić navodi da je i nakon predaje pokušao da upozori Edija i da ga telefonom upozori da bježi. Advokat je pitao kako objašnjava onda što nema odlaznih poziva ka Ediju u tom periodu, a Sinđelić kaže da nije siguran preko kog telefona je zvao Edija.

Advokat potom pita zašto se nije 23. oktobra javio na četiri poziva sa broja koji pripada Ediju. Sinđelić objašnjava da se vjerovatno radi o tome da telefoni u tom trenutku nisu bili kod njega.

10:38 Advokat Radosavljević pita Sinđelića zašto nije zvao Edija nakon posljednjeg kontakta sa Velimirovićem. Sinđelić navodi da su se vjerovatno našli pa pričali uživo.

10:32 Sinđelić navodi da je predavao telefone službenicima BIA da se zavara traga "ubicama koje je poslao Demokratski front".

10:25 Sutkinja Mugoša je udaljila iz sudnice Mihaila Čađenovića zbog remećenja discipline. Čađenović se prethodno žalio da mu je specijalni tužilac Katnić prijetio neverbalnom gestikulacijom.

Advokat Miroje Jovanović je takođe rekao da je Katnić prijetio i da ga je sramota da pokaže šta je Katnić gestikulirao.

10:19 Svjedok saradnik kaže da su ga na Avali napali iz crnog i bijelog vozila, i da je on zaključio da su ta vozila puna oružja, jer su iz bijelog vadili oružje na njega, a da je to "crno vozilo pronađeno puno oružja".

10:15 Sinđelić tvrdi da je Edi od njega tražio da angažuje advokata Gorana Petronijevića da brani Bratislava Dikića.

10:08 "Ja sam na Kalemegdanu imao 100 hiljada eura", navodi Sinđelić. On kaže da oprema koju je predao BIA nije bila u avionu kojim je prebačen u Crnu Goru.

10:02 Advokat Radosavljević je podsjetio Sinđelića da je posljednji njegov kontakt sa Velimirovićem bio preko nezaštićene veze, a da je svjedok saradnik kazao da je sve radio tajno. Sinđelić je naveo da je to uradio jer nisu mogli da se nađu Velimirović i Dikić, a da je tada sve bilo završeno.

9:55 Radosavljević je dalje pitao ako je tačno da svjedok saradnik nikada prije ovog slučaja nije imao kontakta sa državnim institucijama u Crnoj Gori, kako je moguće da je 2002. godine bio u pritvoru u Spužu?

''Ja sam bio u vojnom pritvoru. To je bilo pitanje vojnog pritvora za Srbiju, to je bila jedna vojska za koju je bio nadležan glavni vojni sud u Beogradu'', kazao je Sinđelić.

9:51 Advokat Radosavljević je pitao svjedoka saradnika da li pravi razliku između suda i tužilaštva?

''Ja se ne razumijem u funkcionisanje suda, jer se po sudova provlačio nisam. Razumijem da sud treba da sudi a tužilaštvo da okrivljene optužuje. Ostala pravila ponašanja u postupku ne znam jer nemam branioca. Ali ja govorim istinu, što me pitaju ja odgovorim kako jeste'', kazao je Sinđelić.

9:49 Da li posle oktobra 2016. godine o svemu ovome ima nekih novih saznanja?

''Imam mnogo novih saznanja direktno od rukovodstva Demokratskog fronta prateći ih šta rade u javnosti. Sve mi je apsolutno jasno'', kazao je Sinđelić.

9:47 Bulatović je pitao od koga ima saznanja da je učestvovao Andrija Mandić?

''Sve mi je obrazloženo od strane Rusa da su direktno oni umiješani u sve. Čitavo rukovodstvo Demokratskog fronta. Ja sam već rekao da nisam htio da se sastajem sa njima zbog informacija koje sam imao o njima a koje ne smijem da iznosim ovdje, a sada vidim da su sve te informacije bile tačne'', kazao je Sinđelić.

Bulatović insistira da svjedok saradnik precizira kojih Rusa jer ih ima 200 miliona.

''Od prijatelja Demokratskog fronta koji im je dao milione eura i dolara, od Edija. I daće još novca dok poveže kako stoje stvari'', kazao je Sinđelić.

9:42 Advokat dalje pita da li su postojala pravila unutrašnje kontrole?

''To ja ne znam, ako su postojala pravila to znaju iz Demokratskog fronta. Naređenja koja su meni data ja sam sproveo i zbog toga moj niko nije pao'', kazao je Sinđelić.

9:41 Bulatović je pitao kako su lideri Demokratskog fronta dali pristanak da će učestvovati u državnom udaru?

''Nisu oni dali pristanak nego su tražili od njega da učestvuje u tome i da ruski nacionalisti učestvuju u državnom udaru. To je meni potpuno jasno prema onome što sam čuo u Moskvi. Ali su ovdje sada oni zaštićeni pa se provlače kroz slučaj'', kazao je Sinđelić.

9:37 Bulatović je pitao svjedoka saradnika da li mu je poznato da je negdje u Evropi izvršen državni udar na ovakav način?

''Da. U Srbiji sa mnogo manje novca, sa mnogo manje oružja i sa prijateljima Demokratskog fronta. Tamo je sproveden pa nije imao ko da im sudi'', kazao je Sinđelić.

9:36 Bulatović je pitao odakle zna da je Demokratski front bio spreman za rušenje vlasti na ovaj način?

''Jer su me zvali da se vidim sa njima. Poziv sam dobio direktno od Edija'', kazao je Sinđelić. On je odgovarajući na dalja pitanja dodao da nije trebao da se vidi sa Demokratskim frontom u Moskvi već negdje na teritoriji Srbije i Crne Gore. On je naglasio da je siguran je Edi htio da ruši vlast.

''Da nije bio ozbiljan ne bi trošio milione eura na ovu operaciju'', kazao je Sinđelić.

9:32 Bulatović je dalje pitao da li se za državni udar pripremao čitajući neku specijalnu literaturu?

''Bilo je veoma kratko vrijeme i ja nisam imao vremena da čitam nikakve knjige. Nisam imao nikakvog instruktora'', odgovorio je Sinđelić. Bulatović je dalje pitao ako se nije pripremao kako je znao da je svako Edijevo naređenje vitalno za uspjeh operacije?

''Jer nisam glup čovjek. Meni je bilo jasno da je Edi čovjek koji se razumije i ima jasnu namjeru'', kazao je Sinđelić.

9:25 Bulatović je pitao svjedoka saradnika da li je ikada učestvovao u nekoj sličnoj operaciji?

''Nisam ja bio angažovan da vršim neki državni udar. Ovakva pitanja su besmislena. Nisam ja trebao da pravim državni udar, nego oni iz Demokratskog fronta i ovi Rusi koji su bili izuzetno spremni i imali potencijala za te stvari, i umno i novčano i svakako'', kazao je Sinđelić.

9:20 Bulatović je dalje pitao kada je svjedok saradnik saznao da je Demokratski front izdao?

''Kada su počeli da šire glasine da će da uđu u vladu sa nekim drugim iz opozicije, tada sam shvatio da su oni od početka imali dogovor sa DPS-om, a samo je bilo pitanje vremena kada će da uđu. Evo ih sada u Sinđinu Skupštinu i primaju Milovu platu, ja nisam tamo i ja to ne primam. Ali sve to potvrđuje da su me izdali'', dodao je Sinđelić. Svjedok saradnik je odgovarajući dalje kazao da je ovo njegovo saznanje a ne mišljenje.

''Ovo je moje saznanje. To sam saznao prema njihovim postupcima, prema tome kako su se ponašali prema meni i ostalim zatvorenim ljudima. Kada oni nisu izašli u 20:00 sve je bilo jasno, da su izdali. To se dogodilo, ja ne mogu da promijenim ono šta se desilo. Nije to meni niko rekao, ali to je istina'', kazao je Sinđelić.

9:18 Advokat Nikola Bulatović je pitao svjedoka saradnika da pojasni njegovu izjavu u kojoj je rekao da jedini neprijatelji koje ima su Rusi, te da kaže na koje je Ruse tu mislio i da li među njima jeste i Edi?

''Postojala je mogućnost da su iz Demokratskog fronta i Rusima lažilari da sam ja nešto izdao i namjestio. Ti ljudi u nedostatku informacija mogu da postupe loše prema meni. Kada se sve ovo objavilo, kada je došlo do toga da mogu da dam javno izjavu, kada su oni mogli da povežu šta i kako, onda ja više nemam nikakvu brigu. To se radilo na svu ekipu Rusa koja je sarađivala sa Demokratskim frontom. Zbog toga DF sada ima obezbjeđenje'', kazao je Sinđelić.

Suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. biće nastavljeno danas u Višem sudu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva za pokušaj terorizma obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Bonus video: