LIJEČI MNOGOBROJNE TEGOBE

Ova biljka je najbolji ženski saveznik

540 pregleda 0 komentar(a)
kantarion, Foto: Shutterstock
kantarion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2018. 19:14h

Kantarion se pokazao kao izuzetno uspješan u liječenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vrijeme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu. U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana.

Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se povrijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom.

Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećenje farbanjem.

Čaj kantariona pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.

U narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava smatraju se djelotvornim u liječenju pojedinih polnih bolesti. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvjetova ovih biljaka i korijena svježe šargarepe koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i bijelog pranja koje prate svrab, bol i peckanje.

Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a djelotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica. Pored vaginaleta koje možete kupiti u apoteci, za vaginalnu upotrebu možete da koristite i ulje kantariona u koje ćete umočiti tampon, ostaviti da upije ulje i koristiti ih kao vaginalete, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas