Ovi začini će ojačati vaš organizam

Treba ih što više uključiti u ishranu, po mogućnosti svakodnevno, barem prstohvat
97 pregleda 0 komentar(a)
ruzmarin, Foto: Shutterstock
ruzmarin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2018. 11:04h

Pošto je većina bolesti povezana sa upalnim procesima u tijelu, ishrana bogata začinskim biljem jača imunitet i tako štiti organizam.

Korišćenje začina može biti odličan način za sprečavanje i liječenje određenih bolesti i stanja prirodnim putem. Zbog toga ih treba što više uključiti u ishranu, po mogućnosti svakodnevno, barem prstohvat.

Evo koji su najefikasniji za određena stanja...

1. Bosiljak - ovo je odličan začin protiv prehlade. Podstiče probavu.

2. Žalfija - smanjuje znojenje, navale toplote, zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo tako da smanjuje nakupljanje sluzi usljed konzumiranja većih količina mliječnih proizvoda.

3. Ruzmarin - mnogi terapeuti ga nazivaju i zamjenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu.

4. Đumbir - najbolju ulogu ima u smirivanju mučnine i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želučanih problema, gorušice i dijareje.

5. Peršun - osvježava dah i snažan je diuretik, a posebno je efikasan kod infekcija mokraćnih puteva.

6. Čili paprika - Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije. Pomaže i pri razgradnji masne hrane i smanjenja apetita.

7. Origano - dobro utiče na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.

8. Ren - sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće djeluje na disajne organe i kod upale krajnika, a također pomaže i kod reume, gihta, čireva, kožnih oboljenja i probavnih smetnji.

9. Celer - odličan je diuretik - pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i boljem izbacivanju štetnih materija topivih u vodi.

10. Kurkuma - podstiče rad probavnog sistema i sagorijevanje masti, ima jaka protivupalna svojstva. Pospješuje i detoksikaciju jetre, a redovnom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima. Ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primjenjuje kod karcinoma debelog crijeva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih ćelija. Pomaže i kod prehlade i respiratornih tegoba.

Bonus video: