Sport ujedinio dvije Koreje: Pod jednom zastavom na otvaranju ZOI

Južna i Sjeverna Koreja će imati zajednički tim u hokeju na ledu u ženskoj konkurenciji, a pored toga sportisti Sjeverne Koreje takmičiće se i u umjetničkom klizanju, kros kantri skijanju, alpskom skijanju i brzom klizanju na kratkim stazama
0 komentar(a)
MOK, Foto: Reuters
MOK, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2018. 13:15h

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da će sportisti Južne i Sjeverne Koreje zajedno marširati na ceremoniji svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Pjongčangu.

MOK je, nakon današnjeg sastanka u Lozani sa predstavnicima olimpijskih i državnih zvaničnika obje zemlje, naveo i da će Sjevernu Koreju na Igrama u Pjongčangu predstavljati 22 takmičara u pet disciplina.

Južna i Sjeverna Koreja će imati zajednički tim u hokeju na ledu u ženskoj konkurenciji, a pored toga sportisti Sjeverne Koreje takmičiće se i u umjetničkom klizanju, kros kantri skijanju, alpskom skijanju i brzom klizanju na kratkim stazama.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah rekao je da je zahvalan vladama Sjeverne i Južne Koreje za dogovor o olimpijskom jedinstvu.

Do otopljavanja odnosa dvije zemlje došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un najavio u novogodišnjem obraćanju 1. januara mogućnost učešća sjevernokorejskih sportista na ZOI u Južnoj Koreji.

Seul je sljedećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti prije dvije godine.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu održaće se od 9. do 25. februara

Bonus video: