Odgođeno suđenje dvojici policijskih specijalaca

Iako je psihijatrijsko vještačenje određeno prije više od dva mjeseca, nalaz vještaka još nije urađen i dostavljen sudu
82 pregleda 1 komentar(a)
Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Luka Zeković
Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.01.2018. 19:26h

Iako je psihijatrijsko vještačenje optuženih sajovaca za prebijanje Milorada Mija Martinovića određeno prije više od dva mjeseca, nalaz vještaka još nije urađen. Zato je suđenje Boru Grguroviću i Goranu Zejaku juče odgođeno za 15. februar.

Sutkinja Nada Rabrenović je, na jučerašnjem pretresu, navela da je vještak tek 12. januara ove godine uradio intervju sa optuženima, pa još nije uspio da uradi nalaz i mišljenje.

Na pretresu od 8. novembra prošle godine sutkinja je odredila psihijatrijsko vještačenje optuženih sajovaca, kako bi utvrdio njihovo stanje svijesti i uračunljivosti tokom prebijanja Martinovića, u oktobru 2015. godine.

Tada je sutkinja prihvatila predlog njihovog branioca advokata Zdravka Begovića, koji je tražio psihijatrijsko vještačenje optuženih, kako bi se utvrdilo da li su oni te večeri mogli da donose racionalne odluke.

Advokat je tada rekao da su optuženi, kao i svi ostali sajovci, te večeri bili izloženi višesatnim fizičkim napadima od strane demonstranata, da su im nekvalitetne gas maske stvarale dodatni problem, jer nijesu imali vazduha, te da je dosta njih, pa i dvojica optuženih, zadobilo povrede u noći razbijanja protesta Demokratskog fronta.

“Kako je i rekao jedan od svjedoka, budući da su prošli kroz pakao, bili 30 dana na dužnosti bez prestanka, smatram da je stanje svijesti dvojice optuženih u vrijeme događaja bilo do te mjere smanjeno, da bi mogli donositi racionalne odluke i shvatiti značaj svojih postupaka”, istakao je tada advokat.

Postupak protiv Grgurovića i Zejaka počeo je u podgoričkom Osnovnom sudu u martu 2016. godine. Martinovića je više pripadnika SAJ-a brutalno pretuklo 24. oktobra 2015. godine, nakon razbijanja protesta DF-a, a potom su polomili i njegov "mercedes".

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica su završila na optuženičkoj klupi.

Bonus video: