Specijalno tužilaštvo: Popović nije namještao posao za Blaža Đukanovića

MANS je sumnjičio Radojicu Popovića da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad
311 pregleda 21 komentar(a)
Veljko Rutović, Foto: Savo Prelević
Veljko Rutović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2018. 19:19h

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora podnijetu protiv direktora podgoričkog preduzeća Komunalne usluge Radojice Popovića, zbog sumnje da je namjestio 5.000.000 vrijedan tender za nabavku i ugradnju rasvjete u prigradskim i ruralnim područjima Podgorice.

To je “Vijestima” potvrdio Popovićev branilac, advokat Zoran Piperović, ističući da ga je specijalni tužilac Veljko Rutović pismenim putem obavijestio da je odbacio prijavu MANS-a.

“Jer ne postoji osnovana sumnja da je moj branjenik izvršio navedena krivična djela, niti bilo koja druga za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Ovo je moj branjenik isticao od samog podnošenje krivične prijave, govoreći da je sve u poslu koji je bio predmet krivičen prijave, a radi se o raspisanom tenderu za led rasvjetu, urađeno zakonito, savjesno, i na osnovu pozitivnih propisa”, kazao je Piperović.

Advokat je dodao da kao Popovićev branilac od momenta podnošenja prijave nije sumnjao da “protiv njegovog branjenika ne postoji niti jedan jedini dokaz”. MANS je prijavom sumnjičio Popovića da je počinio krivična dijela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Tvrdili su da je tenderskom dokumentacijom kreirao uslove koje je mogao zadovoljiti samo ograničeni broj ponuđača, jer je tražio da kompanije dostave ponude isključivo za takozvane LED sijalice.

On je tada negirao navode MANS-a, tvrdeći da ne razumiju proceduru.

“To je još jedan dokaz da je tekst naručen od strane istih ljudi, protiv kojih smo podnijeli dvije krivične prijave... Radi se o jakom lobiju prevaranata što dodatno potvrđuje da je u ovom poslu angažovan veliki broj istih onih koji žele da neprikladnim metodama obore ono što je od izuzetne važnosti”, tvrdio je tada Popović.

MANS je u prijavi, međutim, naveo da Popović favorizuje određene dobavljače jer se precizira obavezna boja i materijal od kojih su izrađeni pojedini djelovi svjetiljki.

“Ponudu od 4,9 miliona eura koja je i prihvaćena je dostavio konzorcijum Nova energija, koji čine firme Javna razvetljava iz Ljubljane i nikšićki Ramel.

Nikšićka firma Ramel, koja je dio izabranog konzorcijuma za posao u Podgorici, bila je angažovana, kako navodi MANS, i u poslu ugradnje LED svjetiljki u Herceg Novom, vrijednom 2,6 miliona eura.

Ta kompanija kasnije je za demontažu i ugradnju LED svjetiljki u Herceg Novom angažovala kompaniju BB Solar, u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika DPS i bivšeg premijera Mila Đukanovića, koja se, pored ostalog, bavi veleprodajom elektroopreme i LED rasvjete.

Bonus video: