Oglasio se Multatuli: Nikada u životu nisam vidio Širokova i Sinđelića

Nikada i ni po kakvim stanovima nisam raspravljao ni činio bilo kakve planove za državni udar i susretao se sa tim ljudima
34 komentar(a)
Petar Multatuli, Foto: Screenshot (YouTube)
Petar Multatuli, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.01.2018. 16:59h

Istoričar Petar Multatuli se oglasio povodom povezivanja sa navodnim pokušajem državnog udara na dan izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine.

Multatuli je poručio da ne poznaje Sašu Sinđeliće niti Eduarda Širokova i da je mislio da se radi o neslanoj šali.

Sinđelić je njega označio kao "Ivana" koji je bio u stanu gdje je poligrafski ispitivan i da ga je vidio samo tada, i to nakon što mu je na pretresu pokazana fotografija na zahtjev državnog tužioca Saše Čađenovića.

Sinđelić je kazao da je na fotografiji Ivan, ali da je napisano drugo ime i da piše Petar Maltituli. "Ova slika dovoljno govori o svemu. Ovoga čovjeka nije mogao niko drugi da namjesti do oni, ja sam se sastao sam sa njim i Edijem i nikome ga nisam pominjao".

"U javnosti su se pojavile informacije da je na sudskom procesu u Podgorici, o navodnom državnom udaru, neki zaštićeni svedok Sinđelić, pokazao moju fotografiju i izjavio da sam ja, zajedno sa nekim Eduardom Širokovom, tobože pripremao i organizovao državni udar u Crnoj Gori.

Znate, kada sam prvi put čuo za ovo, pomislio sam da je riječ, ili o nečijoj neslanoj šali, ili o izjavi psihički bolesne osobe. Međutim, kad se ispostavilo da je stvar ozbiljna, smatrao sam da mi je dužnost da saopštim sljedeće: po obrazovanju sam istoričar, magistar istorije, u Ruskom institutu za strateška istraživanja bavio sam se istorijskim pitanjima. Nemam i nikada nisam imao bilo kakve veze sa obavještajnim službama i njihovim tehnologijama. Ne poznajem i nikada nisam vidio nekog Sinđelića i Širokova. Nikada i ni po kakvim stanovima nisam raspravljao ni činio bilo kakve planove za državni udar i susretao se sa tim ljudima.

Ne znam ni šta su poligrafi, koje sam gledao samo po špijunskim igranim filmovima. Ove izjave doživljavam ili kao grešku čovjeka koji me je na fotografijama vidio, ili je riječ o provokatoru. Cilj ove provokacije može da bude diskreditacija politike Ruske Federacije po čitavom svijetu i težnja da se na neki način amnestira antiruski kurs crnogorske vlade pred očima vlastitog naroda koji sve više postaje svjestan da je takav kurs koban. Ne nalazim druga objašnjenja ove provokacije", poručio je Multatuli u video objavljenom na na YouTube stranici Двуглавый Орел.

Bonus video: