ČLAN DELEGACIJE ZA PARLAMENTARNU SKUPŠTINU SAVJETA EVROPE

Knežević traži pasoš kako bi išao u Strazbur

Sud mu je oduzeo pasoš zbog optužbe da je član kriminalne grupe koja je planirala terorističke napade u oktobru 2016. godine
81 pregleda 42 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:37h

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ponovo je tražio od Višeg suda da mu vrati putnu ispravu, kako bi mogao da prisustvuje 26. Sazivu u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE).

Kneževiću je pasoš oduzet zbog optužbi da je član kriminalne grupe koja je planirala terorističke napade u noći parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. Bez putne isprave ostao je nakon što je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izdao obavezujuće uputstvo da se njemu i njegovom kolegi Andriji Mandiću ne određuje pritvor.

U molbi koju je predao Kneževićev branilac, advokat Dušan Radosavović, piše da je Kneževića predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajovićodredio za člana Delegacije.

“Pokriće za ovu molbu nalazim u odluci Višeg suda u Podgorici od 12. 07. 2017. godine, gdje se na drugoj stranici u obraloženju rješenja navodi 'putne isprave odzete pobijanim rješenjem, na obrazloženi zahtjev optuženih mogu se privremeno vratiti, pa optuženi u slučaju eventualne potrebe za službenim putovanjem za isto neće biti uskraćeni'”, napisao je advokat u molbi.

Obrazložio je da službeno putovanje na koje bi njegov branjenik trebalo otići, predstavlja upravo slučaj na koji je svojom odlukom ukazao Viši sud u Podgorici u drugostepenoj odluci.

“Dana 15. 01. 2018. godine Odlukom o izmjenama oduke o utvrđivanju sastava Delegacije u Skupštini Crne Gore 26. Saziva u Parlamentarnoj skuštini Savjeta Evrope broj 00-32-2/19-12, predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović utvrdio je sastav Delegacije Skupštine Crne Gore tako da je Milan Knežević određen za člana Delegacije”, piše u molbi.

Piše i da je istog datuma članovima Delegacije Skupštine Crne Gore sekretarka Delegacije u PSSE Jovana Adžić mejlom dostavila dnevni red predstojećeg zasjedanja tog tijela, koje će biti održano od 22. do 26. januara u Strazburu.

“Takođe je navedeno da je zbog rezervacije avionskih karata potrebno da se u što kraćem roku članovi delegacije izjasne da li potvrđuju svoje učešće na navedenom zasjedanju. Na kraju se još i navodi da će u najkraćem roku svima biti dostavljena dokumentacija u vezi sa zasjedanjem - raspored sastanaka, pregled dokumenata koji će biti razmotreni na zasjedanju, sazivi sjednica”, piše u molbi Kneževićevog advokata.

Knežević je i ranije tražio od Višeg suda da mu vrate putnu ispravu, ali je njegov zahtjev odbijen.

Za pokušaj terorizma pred Vijećem sutkinje Suzane Mugoše odgovaraju Knežević, dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, koji su u bjekstvu.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćeni su i nekadašnji komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, srpski državljani Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Optužnicom su obuhvaćena i lider DF-a Andrija Mandić, njegov vozač Mihailo Čađenović, a postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

I dalje ima diplomatski pasoš

Kneževićev advokat objašnjava da je prema njegovom klijentu određena mjera nadzora privremenog oduzimanja i diplomatskog pasoša koji posjeduje, ali da on nije fizički oduzet od njega već se i dalje nalazi u njegovom posjedu.

“Naravno, on od kada je na snazi mjera nadzora nije koristio ovu putnu ispravu kao ni drugi pasoš i ličnu kartu koju posjeduje”, piše u molbi.

Ako ne ode Milan, ići će Sanja

U odluci o izmjenama odluke o utvrđivanju sastava delegacije Skupštine Crne Gore 26. saziva u Parlamentarnoj skupštini savjeta Evrope, koju je potpisao predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović, osim imenovanja Kneževića za člana Delegacije, Sanja Pavićević je imenovana kao zamjenica člana Delegacije.