PREVENCIJA I LIJEČENJE

Osam problema s očima zbog kojih morate posjetiti ljekara

154 pregleda 1 komentar(a)
oftamologija, očno, Foto: Shutterstock
oftamologija, očno, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 23:37h

Dona But, oftalmolog sa Katzen Eye Group kaže kako bi neliječenje ovih problema moglo dovesti do trajnog oštećenja vida.

Ne morate se jako zabrinuti ako su vam, na primjer, oči crvene i suve od nošenja sočiva ili neprospavane noći, ali ako imate sljedeće simptome, svakako bi trebalo da posjetite svog ljekara.

#1 Vidite plutajuće čestice

Prozirne pjegice, trakice ili “paučine” koje nikako ne prolaze, ma koliko pomjerali oči često su povezane sa starenjem mrežnjače, upozorava optometričar Gregori Nikson sa Fakulteta optometrije Univerziteta u Ohaju. Iako ne bi trebalo predstavljati ništa ozbiljno, Nikson predlaže da se svejedno obavi detaljan očni pregled kako bismo se uvjerili da nije riječ o ablaciji mrežnjače ili odlijepljena mrežnjače – hitnog stanja koje treba operisati što prije.

#2 Konstantno crvenilo oka

Sasvim je normalno ponekad se probuditi crvenih očiju, no ako ono ne prestaje tokom dana i javlja se učestalo, to je svakako razlog za posjetu ljekaru, jer bi to mogao da bude simptom sindroma suvog oka – stanja u kojem suzni kanali ne mogu proizvesti dovoljno tečnosti za vlaženje oka.

#3 Konstantna suvoća oka

Mišel Akler, oftalmološkinja iz Akler Eye centra, kaže kako su prva pomoć kod suvoće oka kapi koje možeš nabaviti u bilo kojoj apoteci. U slučaju da ni one ne pomažu, trebalo bi posjetiti ljekara kako bi mogao da prepiše omega-3 masne kiseline ili neke druge kapi.  Neliječenjem suvog oka može doći do zamućene rožnjače, koja se liječi antigljivičnim ili antivirusnim lijekovima te antibioticima.

#4 Ušla vam je neka hemikalija u oko

Prvi korak je isprati oko i kontaktirati svog lječnika ako vam se čini da bol ne prolazi. Dr Nikson upozorava kako izlaganje oka nepoznatoj supstanci, pogotovo teškim hemikalijama, zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. “To može rezultirati trajnom štetom ili ožiljcima”, nadodaje Nikson.

#5 Neobjašnjiva bol u oku

Ovakva vrsta boli mogla bi ukazati na mnoštvo stanja. Jaka i oštra bol u oku može značiti da vam je ili nešto upalo u njega ili imate neku virusnu ili bakterijsku infekciju.  Može značiti i da vam jednostavno treba promjena dioptrije, no to ne možete znati sa sigurnošću dok ne provjerite kod ljekara.

#6 Vidite prstenove oko izvora svjetlosti

Dr Nikson kaže kako bi ovo mogao da bude znak da treba promijeniti dioptriju. Takođe može biti simptom očne (retinalne) migrene.

#7 Imate ječmenik

Ovo je bolna infekcija ili upala žlijezdi u oku koje su zadužene za proizvodnju ulja koje čuva suze od prijevremenog isparavanje.

#8 Iznenadna osjetljivost na svijetlo

Ako vam se ovo nije prije događalo, a sada vam je svjetlost skoro nepodnošljiva, Akler kaže kako bi ovo mogao biti simptom spomenute očne migrene ili neke upale, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas