Počeo Kustendorf: Paolu Sorentinu "Drvo života"

11. Kustendorf počeo je filmom “Skver”, za koji je Ostlund osvojio Zlatnu palmu u Kanu 2017. godine
89 pregleda 2 komentar(a)
Kustendorf 2018., Foto: Kustendorf
Kustendorf 2018., Foto: Kustendorf
Ažurirano: 18.01.2018. 10:19h

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf ugostio je u Drvengradu na Mokroj gori reditelje Paola Sorentina i Rubena Ostlunda, a kao i prethodne godine, svečano ga je otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i osnivač te manifestacije, reditelj Emir Kusturica.

“Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje ministri čekaju studente da uđu u salu”, rekao je Kusturica.

Sa satom zakašnjenja počelo je otvaranje na kojem je prikazan minut i po izgubljenog nijemog filma iz 1918. "Zakovana filmom" Nikandra Turkina sa Vladimirom Majakovskim kao scenaristom i glumcem i Ljiljom Brik. Na to se nadovezala cirkusko-pozorišna tačka uz muziku "No smoking orkestra" i poslastica za filmofile i audiofile - projekcija čuvenog nijemog filma "Međučin" Renea Klera uz uživo izvođenje muzike Gerija Lukasa, jednog od gostiju festivala.

Nakon toga je Kusturica predao nagradu Sorentinu za najbolji budući film koja se od ove godine zove "Drvo života". Predajući mu priznanje Kusturica ga je nazvao najvećim rediteljem današnjice.

“Kad to kažem znam zašto govorim. On je najbolji zato što je razvio svoju poetiku i svoj jezik iz dva najznačajnija pravca evropskog filma. To je nastavak italijanskog neorealizma, a optički i vizuelno je to i francuski poetski realizam”, rekao je Kusturica pročitavši dio iz nove knjige Paola Sorentina koja se upravo prevodi na srpski jezik.

Prikazan je i kratki film sastavljen od djelova Sorentinovih ostvarenja.

Italijanski reditelj prvo je mislio da se radi o nagradi za karijeru, pa je konstatovao da je možda rano s obzirom na to da ima tek 47 godina, kada je shvatio da se ipak radi o nagradi za budući film, dodao je: “Možda će biti jedina za budući film, zato mi je draga. Proglašavam festival otvorenim”.

Sorentino će držati radionicu na temu odnosa serija i filmova.

U organizaciji Kusturičine produkcijske kuće Rasta internešnl, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, 11. Kustendorf počeo je filmom “Skver”, za koji je Ostlund osvojio Zlatnu palmu u Kanu 2017. godine. Švedski reditelj održaće i radionicu za studente, kao i reditelji većine filmova u programu Savremene tendencije - Paolo Viljalun (Rikša), Stefan Komandarev (Pravci), Ćijan Von (Sunce koje može da pomera planine) i Mikael Roskam (Vernost), kao i rediteljka Lin Remzi, autorka filma “Nikada nisi zaista bio ovde”.

Takmičarski program 11. Kustendorfa, koji će biti završen 21. januara dodjelom nagrada, sastoji se od 21 kratkog filma mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina. Nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodijeliće žiri koji čine producentkinja Rosi Atab (predsjednica) i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

Retrospektiva velikana posvećena je domaćem glumcu Aleksandru Berčeku i italijanskom režiseru Paolu Sorentinu, a u tom programu biće prikazana i dva jugoslovenska filma iz 1967. godine: film “Breza” Ante Babaje i “Praznik” Đorđa Kadijevića.

U okviru pratećeg programa, organizatori su najavili dva nova filma mlađih autora: “Pesma jezera Svej” Arija Golda i dokumentarac Tankreda Ramona “Nema bogova, nema gospodara: istorija anarhizma”.

Nakon projekcija i radionica, najavljeni su koncerti muzičkih grupa, počev od američkog gitariste Gerija Lukasa i japanskog benda “Japalkan” koji izvodi srpsku muziku.

Među učesnicima su i Kusturica i “No smoking orkestar”, koji će predstaviti novi album, te Vlatko Stefanovski trio, francuski bend “Barbo” i “Bajaga i instruktori”.

Na Mećavniku je najavljena i izložba srpskog scenografa Miljena Kljakovića Kreke iz filma “Andergraund”, dok će u okviru Kustendorfa, ali u Andrićgradu, biti priređena izložba Petra Lubarde, u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog.

Među dosadašnjim gostima Kustendorfa bili su Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo… K. V.

Bonus video: