Moć olimpizma: Dvije Koreje ujedinjene na otvaranju ZOI

Dogovor predviđa zajednički marš sportista dvije zemlje, pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejsko poluostrvo, na otvaranju ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, kao i formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu
3 komentar(a)
MOK, Foto: Reuters
MOK, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2018. 14:30h

Južna i Sjeverna Koreja su se dogovorile da formiraju prvi zajednički olimpijski tim i da sportisti dvije zemlje zajedno marširaju pod jednom zastavom na ceremoniji otvaranja predstojećih Zimskih olimpijskih igara, saopštio je danas Seul.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da su dvije Koreje postigle dogovor na današnjim pregovorima u pograničnom selu Panmundžom.

Dogovor predviđa zajednički marš sportista dvije zemlje, pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejsko poluostrvo, na otvaranju ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, kao i formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu.

Dogovor mora da potvrdi Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navodi da će dvije zemlje razgovarati s MOK tokom vikenda.

Do otopljavanja odnosa dvije zemlje došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća sjevernokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji. Seul je sljedećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti pre dve godine.

Bonus video: